Start     Våra resor   Ciceroner   Bildgalleri  

Priser/villkor/garantier/försäkringar m.m

  Kontakt    
Herodotos' resor
Det är själva resan som är målet
 
 
 

 

 


Katedralen i Kraków, längst fram till vänster Vasa-kapellet

Möt våren i Kraków
En kulturhistorisk resa till den centraleuropeiska metropolen med den Krakówfödde Arthur Sehn som ciceron.
3-8 april 2018

Upplev Kraków i vårens färger. Här börjar allt på Rynek Główny - Stortorget, stadens eviga mötesplats. Här kan ni bl.a. mäta tiden som Krakówborna alltid gjort - efter kyrkklockorna eller trumpetsignalen från Mariakyrkan varje timme, varje dag, år efter år. Det har man gjort sedan 1100-talet då staden belägrades av mongoler och signalen blåstes för att varna stadsborna om den annalkande faran. Då avbröts melodin av tatarisk pil och än idag spelas signalen varje gång med lika abrupt slut.

På en sidogata till Rynek möter det berömda Jagellonska universitetet, grundat 1365 och som räknar 1500-tals-astronomen Nicolaus Copernicus bland sina studenter. Följ med på en promenad längs Kungliga vägen till Wawelklippan med den gamla borgen inom vars murar det kungliga slottet och Wawelkatedralen med bl.a. Sigismund Vasas grav är belägna. Sigismund Vasa, sonson till Gustav Vasa, var polsk kung 1587-1632.

Vår ciceron, den Krakówfödde historikern och föreläsaren Arthur Sehn låter oss möta kungarnas, konstnärernas och poeternas stad, där Nobelpristagaren Czesław Miłosz valde att bosätta sig efter hemkomsten från sin exil. En annan Nobelpristagare, Wisława Szymborska bodde här större delen av sitt liv.

För den kaffe- eller ölsugne finns det – på promenadavstånd - över 365 ställen att välja bland. På resan njuter vi av det bästa av polskt och habsburgskt kök med bl a specialiteter som zrazy (oxrulader med saltgurka och bovetegryn), gulasch med klimp eller wienerschnitzel.
 

Foto: Kopalnia Soli Wieliczka
 
 

Tillval:

- Utflykt till saltgruvan i Wieliczka (på UNESCOs världsarvslista). Besöket med bussresa till och från saltgruvan och guidning på engelska tar 4 timmar

- Ett besök på det medeltida Universitetsmuseet.

- Besök på det nyöppnade underjordiska museet Podziemia Rynku, under Stortorget.

 
     
     
     
  Detaljerat program

Dag 1
Tisdag 3 april
Ankomst till Kraków. Flyg från från Stockholm (Arlanda och Skavsta), Köpenhamn, Oslo mm. Transfer och incheckning på vårt centralbelägna trestjärniga hotell.
Kl 14.30 Gemensam stadsvandring. Vi börjar på Stortorget (Rynek), vid Mariakyrkan med den framstående skulptören Veit Stoss enastående gotiska altare, och fortsätter längs Kungliga vägen till klippan med Wawelborgen (på UNESCO:s världsarvslista) där vi beser Wawelslottet och katedralen med bl.a. Vasakapellet.

Kl 19.00 Gemensam introduktionsmiddag på en utvald restaurang i Gamla staden.


Dag 2
Onsdag 4 april
Nowa Huta, getto och Schindlers fabrik
Frukost serveras från kl 7.30.

Kl 9.00 Gemensam utflykt till stadsdelen Nowa Huta en bit utanför cetrum. Här byggdes efter kriget ett gigantiskt stålverk (polska "huta") och en ny, modern satelitstad med centrala i delar i socrealistisk, klassicerande stil. Här äter vi lunch på en äkta mjölkbar!

Ca 14.30 Stadsvandring id en gamla arbetarstadsdelen Podgórze (där Krakows ghetto låg under kriget). Ett besök på museet i Oscar Schindlers Emaljfabrik med den prisade utställningen ”Kraków - ockupationstiden 1939-1945”.

Ca 19.00 Gemensam middag på en utvald restaurang i Gamla staden eller Kazimierz.

Kvällens tillval: Konsert med musik av den världsberömde polske kompositören och pianisten Frédéric Chopin. Konserten äger rum kl 19.00 i Bonierowskipalatset vid Stortorget, i en unik, nyrestaurerad renässanssal från 1514, dekorerad med med sengotiska ornament. Kostnad ca 120 kr/pers. Föranmälan krävs!

 

Dag 3
Torsdag 5 april
En intensiv dag med besök i Auschwitz.
Frukost serveras från kl 7.00.
Kl 8.30 Samling för resa (med buss, ca 1 timme) till staden Oswiecim (tyska Auschwitz) där vi besöker minnesplatsen och museet vars fullständiga namn lyder ”Tyskt nazistiskt koncentrations- och förintelseläger Auschwitz-Birkenau, 1940-1945” (på UNESCO:s världsarvslista).

Koncentrationslägret Auschwitz I inrättades 1940 för framför allt polska politiska fångar, senare även för judar och sovjetiska krigsfångar. En stor del av fångarna bragtes om livet av de tyska nazisterna genom slavarbete, undernäring och osannolik brutal terror. Vi inleder besöket genom att vandra in genom den historiskt välkända porten med skylten Arbeit macht frei för att därefter få en guidad tur genom det ökända lägret. Efter besöket i Auschwitzlägret tar vi en välbehövlig paus för bl.a. lätt lunchmacka.

Därefter fortsätter vi med vår buss till den närbelägna platsen Brzezinka, vars namn kan översättas till Björkdunge och på tyska hette Birkenau. Där besöker vi en del av det enorma område som upptogs av koncentrations- och förintelselägret Auschwitz II.

Även här kommer vi in i lägret genom huvudporten, längs järnvägsspåret som under dystra år fraktade så många oskyldiga. Mellan februari 1942 och januari 1945 fördes hit och mördades över 1 miljon människor, framför allt judar från nästan alla länder i Europa under tysk ockupation.

Ca kl 16.00 Tillbaka till Kraków. Resten av eftermiddagen och kvällen fri med middag på egen hand.


Dag 4
Fredag 6 april
Judiska Kazimierz
Frukost serveras från kl 7.30.
Kl 9.00 Gemensam stadsvandring i den gamla judiska stadsdelen Kazimierz (också den på UNESCO:s världsarvslista). Den som sett Steven Spielbergs film ”Schindler’s list” kommer att känna igen sig, det var nämligen här, i Kraków handlingen utspelade sig och det var också här filmen spelades in. Vi besöker en av landets äldsta synagogor - Remuh och begravningsplatsen intill.

Kl 12.30 Gemensam lunch i ett av Kazimierzs caféer.

Ca 13.30. Vi promenerar tillbaka till Krakóws centrum och Gamla staden. Tillsammans besöker vi Mariakyrkan med den framstående skulptören Veit Stoss enastående gotiska altare.

Ca 15.00 Resten av eftermiddagen fri. Varför inte passa på att handla i Tyghallarna (Sukiennice). För den kaffe- eller ölsugne finns det gott om ställen att välja bland, på och omkring Rynek (Stortorget).

 

Dag 5
Lördag 7 april
Frukost serveras från kl 7.30, utcheckning.
Kl 9:00 Gemensamt besök på Nationalmuseet för att stifta bekantskap med landets finaste dam: Polens enda verk av Leonardo da Vinci, porträttet ”Damen med hermelinen”. I mån av tid, ork och lust ser vi andra utställningar på museet eller drar ut på stan. Fri tid med andra ord. Reseledaren lämnar gärna tips om spännande aktiviteter. Vad sägs till exempel om en Communist tour i en gammal Trabant eller helt enkelt en glass-crawl - en runda på stadens bäästa glassbarer?
Kl 19.00 Vi avslutar dagen med trivsam ”farväl-middag” på en utvald restaurang.

Kvällens tillval (om möjligt): Klezmer-musik av den prisade gruppen Di Galitzyaner Klezmorim. Bokas i förväg!

Dag 6
Söndag 8 april
Frukost serveras från kl 7.30, utcheckning.
Transfer till flygplatsen och flyg hem.

 

 

 


En brandman blåser trumpetsignalen från Mariakyrkan varje timme, varje dag, år efter år sedan 1100-talet.
 
 

Adam Mickiewiczmonnumentet och Mariakyrkan vid Stortorget (Rynek).
 
 

Remuhsynagogan i Kazimierz, Krakóws gamla judiska stadsdel .
 
 
Red Rooster Harlem
Tyghallarna (Sukiennice), mitt på Stortorget (Rynek).
 
   
 

Krakóws okrönta drottning, Leonardo da' Vincis, Damen med hermelinen, Czartoryski-museum.
   
   
 
Red Rooster Harlem
Tavelförsäljare vid Florianporten.
     
 

Ciceron & reseledare:


Arthur Sehn
Arthur Sehn är föreläsare och historiker med särskilt intresse för modern historia och det flerspråkiga kulturarvet i Centraleuropa. Han är född och uppvuxen i Kraków och bor sedan 1981 i Stockholm. Studier i historia och kulturhistoria i Kraków och Stockholm. Sedan flera år tillbaka anordnar Arthur uppskattade kulturhistoriska föreläsningar med inriktning främst på Central- och Östeuropa, bl.a. på ABF i Stockholm. Han har som reseledare lett ett antal grupp- och rundresor till Polen, Baltikum, Ryssland och USA. Sedan 2010 är Arthur verksam i Herodotos Resor AB.
Mer om reseledaren


Reseinformation
Datum: 3-8 april 2018

Pris: 4 950 kr.*
Specialpris för Herodotos stamkunder: 4 450 kr*
Hör med oss om barn- och familjerabatter!

Frågor om resan: 
reseledaren Arthur Sehn, Herodotos resor, tel 073-9843325 info@herodotos.se

I priset ingår: transfer, övernattningar på ett bra, centralt hotell***/****, måltider, transporter och inträden enligt programmet, lokala skatter och avgifter. Svensk ciceron/reseledare under hela arrangemanget. Tillägg för enkelrum 800 kr.

I priset ingår inte: resa till och från Kraków. Vi bokar era flygbiljetter, gärna med reguljära flygbolag. Direktflyg eller med byten i t.ex. Köpenhamn, Berlin eller Warszawa. Hör med oss om alternativ och priser.

Vill ni boka resan till och från Kraków på egen hand så finns det en rad möjligheter: båt +
bil/buss/tåg, flyg med byte i en annan stad (t.ex. Warszawa, Berlin, Vien, München, Prag eller
Riga), samt direktflyg, med Norwegian från Arlanda eller RyanAir + WizzAir från Skavsta. WizzAir flyger till Katowice men det finns bra transfer till/från Kraków som tar ca 1:45 tim.


* Med reservation för eventuella ändringar av skatter, flyg- och hotellpriser samt valutakurser.

 


Vi reserverar oss för pris- och programändringar utanför vår kontroll och hänvisar till gällande reselag. För resans genomförande erfordras 16 deltagare.

Anslutningar:
Eftersom våra resenärer är spridda över Norden och de flesta av våra resor utgår från Stockholm erbjuder vi bra priser på anslutningsflyg från övriga Sverige, Finland, Danmark och Norge. Hör med oss om detaljer!

Avbokningsregler:
Vi tillämpar SRF:s villkor för paketresor. I många fall följer av de villkor som gäller för i paketresan ingående tjänster, t.ex. flyg- och evenemangsbiljetter, hotellogi m.m., att dessa inte går att avbeställa. I sådana fall ska resenären, förutsatt att arrangören innan avtalet ingås informerat honom/ henne om villkoren, betala hela kostnaden för den eller de berörda tjänsterna. Detaljerad information finns på vår hemsida: www.herodotos.se, se under Priser/villkor/garantier/försäkringar. Vid sjukdom täcks kostnaden i regel av resenärens hemförsäkring (läkarintyg krävs). Hör med ditt försäkringsbolag om detaljer.

Reseförsäkring: Herodotos resor AB har bankgaranti och gruppreseförsäkring godkänd av Kammarkollegiet. Organisationsnr. Herodotos Resor AB 556828-7972. Vi reserverar oss för pris- och programändringar utanför vår kontroll och hänvisar till gällande reselag.

 

 

   
 
 
Design by: art.sehn