Start/resor     Ciceroner   Bildgalleri  

Priser/villkor/garantier/försäkringar m.m

  Kontakt    
Herodotos' resor
Res från: Stockholm, Göteborg, Oslo,       
Köpenhamn, Helsingfors m.fl. orter         
 
 
 

 

 


Alexander Volkov, Karavan, 1926, olja på duk,
Karakalpakstan State Museum of Art named after I.V. Savitsky.

Nukus
"The Desert of Forbidden Art"

På vår resa kommer vi också till ökenrepubliken Karakalpakstan och dess huvudstad Nukus. Där besöker vi ett av de mest spännande museerna i världen: Savitskijs konstmuseum. Den viktigaste delen av museets bestånd är utan tvekan en gigantisk samling av ryska modernister. Större samling finns endast i Ryska museet i Sankt Petersburg! Karakalpakstans konstmuseum med Savitskijs osannolika samlingar.

 
 
Vladimir Lysenko, Tjuren (med gevärsmynningsögon), 1930-talet,
Karakalpakstan State Museum of Art named after I.V. Savitsky.
   
 
 
Sergej Luppov. Sittande kvinna i svart baddräkt., akvarell, 1920-talet?, Karakalpakstan State Museum of Art named after I.V. Savitsky.

På resa med Herodotos får vi en guidad visning av unika samlingar skapade av den våghalsige och framsynte visionären med passion för konsten: Igor Savitskij.

Igor Savitskij (1915-84), föddes i Kiev i rysk familj med polska rötter. Vid krigsurbrottet studerade han vid konstskolan i Moskva, frikallad från krigstjänst på grund av dålig hälsa. Med akademien evakuerades han till Taskent som vid den tiden blev sovjetska kostens inofficiella centrum.

1950-57 arbetade han som tecknare på en arkelogisk och entnografisk expedition till i Karakalpakstan, ledd av Sergej Tostov. Fascinerad av karakalpakernas försvinnande nomadliv och kultur, började han Savitskij samla deras mattor, dräkter, smycken osv. Samtidigt började han samla verk av artister med koppling till Centralasien - både uzbekiska och från andra Sovjetrepubliker. Senare utvidgade han sitt samlande till att omfatta hela Sovjet och all, mer eller mindre förbjuden, modernistisk konst.

I utställningssalarna visas endast en bråkdel av kollektionen som Savitskij samlade i smyg på sina långa resor i Krusjtjev- och Brezjneverans Sovjetunionen. Förbjuden och oönskad avant gardekonst som samlade damm, gömd eller glömd i konstnärsfamiljernas boningar.

Urvalet presenterade verk ger oss en fängslande insikt i de sovjetiska konstnärernas tragiska öden – Gulag, förvisningar, trakasserier, socialrealismens tvångströjor och ett aldrig sinande behov av att skapa fritt, trots vetskapen om att deras verk aldrig skulle komma att visas offentligt. Tack vare Savitskij blev det annorlunda.

I Nukus finns också att beskåda en samling med tusentals föremål av de nomadiska karakalpakernas unika folkkonst, som Savitskij blev fascinerad av, med bl.a. grovt indigofärgat bomullstyg som användes här redan 200 år innan Levi Strauss började sy sina byxor i Kalifornien!

 

 

 

The Desert of Forbidden Art - heter dokumentären om museet i Nukus och dess grundare Savitskij. Här en trailer från filmen:
     

Sidenvägens pärlor - Samarkand, Buchara, Chiva, Tasjkent och Nukus
En annorlunda resa till Centralasiens hjärta med besök i klassiska städer längs Sidenvägen. Vi besöker också Karakalpakstan och Savitskijs museumi Nukus, med en av världens främsta samlingar av ryska modernister.
9-20 maj 2018
Läs mer här

     
   
 

Herodotos VIP®
I priset ingår:
  • reguljärt flyg t&r från Stockholm/Oslo/Köpenhamn,
• boende på ett bra, centralt hotell***/****
• flertal måltider • spännande, innehålsrikt program
• alla transporter och inträden enligt programmet
• svensktalande reseledare under hela arrangemanget.
     
     
 

Prenumerera på nyhetsbrev från Herodotos resor!
Beställ brevet här»

     

 

   
 
 
Design by: art.sehn