Start/resor     Ciceroner   Bildgalleri  

Priser/villkor/garantier/försäkringar m.m

  Kontakt    
Herodotos' resor
Res från: Stockholm, Göteborg, Oslo,       
Köpenhamn, Helsingfors m.fl. orter         
 
 
 

 

 

Fira påsk i Kraków
En kulturhistorisk julresa till den centraleuropeiska metropolen med den Krakówfödde föreläsaren och skribenten Arthur Sehn
29 mars - 2 april 2018

Upplev Kraków i vårens färger och den polska påskveckans speciella karaktär. Under resan har du en unik chans att uppleva Kraków i påskens tid – det katolska årets viktigaste vecka. Påskveckan inleds med Palmsöndagen då stiliserade palmbuketter i allmogefärger välsignas under mässan. Den traditionella fasteperioden når sin höjdpunkt på långfredagen. Trots att inga mässor firas är kyrkorna fulla med troende som kommer för en stunds tyst andakt inför den döde Kristus. På Påsklördagen tar en säregen sed vid – kyrkorna fylls med folk som kommer med rikt utsmyckade korgar med färggranna, ornamenterade påskägg och påskmat som ska välsignas. På påskdagen kommer korgen att inta en centralplats på bordet vid en traditionell påskmåltid efter Rezurekcja - Uppståndelsemässan.

Men vi hinner med mycket annat i Kraków också. Här börjar allt på Rynek Glówny - Stortorget, stadens eviga mötesplats. Här kan ni även mäta tiden som Krakówborna alltid gjort - efter kyrkklockorna eller trumpetsignalen från Mariakyrkan varje timme, varje dag, år efter år. På en sidogata till Rynek möter det berömda Jagellonska universitetet, grundat 1365 och som räknar 1500-tals astronomen Nicolaus Copernicus bland sina studenter. Följ med på en vandring längs Kungliga vägen till Wawelklippan med den gamla borgen inom vars murar det kungliga slottet och Wawelkatedralen med bl.a. Sigismund Vasas grav är belägna.

Bland stadens nya sevärdheter besöker vi det nyöppnade underjordiska museet Podziemia Rynku, under Stortorget. En av dagarna gör vi en busstur till världsarvet, saltgruvan i Wieliczka, berömd för sina underjordiska kammare och kapell huggna direkt ur saltklippan (tillval).

Vår reseledare, den Krakówfödde historikern och föreläsaren Arthur Sehn låter oss möta kungarnas, konstnärernas och poeternas stad, där Nobelpristagaren Czeslaw Milosz valde att bosätta sig efter hemkomsten från sin exil. En annan Nobelpristagare, Wislawa Szymborska bodde här större delen av sitt liv.

För den kaffe- eller ölsugne finns det – på promenadavstånd - över 365 ställen att välja bland. På resan njuter vi av det bästa av polskt och habsburgskt kök med bl a specialiteter som zrazy (oxrulader med saltgurka och bovetegryn), gulasch med klimp eller wienerschnitzel.

Tillval:

- Ett besök på det medeltida Universitetsmuseet.

- Ett besök på museet i Oscar Schindlers Emaljfabrik med den prisade utställningen   ”Kraków under andra världskriget”.

- Guidad tur till koncentrations- och förintelseläger Auschwitz-Birkenau. Besöket med bussresa till och från Oświęcim (tyska Auschwitz) och guidning på engelska, på torsdag och tar ca 5 timmar.

- Besök det nyöppnade underjordiska museet Podziemia Rynku, under Stortorget.


Kullen Wawel i Kraków med Kungliga slottet och katedralen.

 
     
  Detaljerat program

En brandman blåser trumpetsignalen från Mariakyrkan varje timme, varje dag, år efter år sedan 1100-talet.
 

Dag 1
- ankomstdagen
Skärtorsdag 29 mars
Ankomst till Kraków, incheckning.

Dag 2
Långfredag 30 mars
Kl 9:00 Samling för gemensam promenad till Stortorget. där vi besöker det berömda handelshus Tyghallarna/Sukiennice från 1400-talet, där stadens rikedom skapades, då varor från öst som silke och kryddor här byttes mot lokala produkter som wieliczkasalt, linné och bly.

Mitt på Stortorget tar vi sedan del av traditionella invigningen av årets julkrubbor. Ett årligt evenemang sedan 1930-talet där såväl barn som etablerade hantverkare och konstnärer deltar i julkrubbetävlingen. Efter att ha visas på torget bärs sedan krubborna till Historiska museet där de sedan finns till beskådan.

Gemensam lunch i en av Gamla Stans restauranger.

Efter lunchen besöker vi Mariakyrkan, uppförd i polsk tegelgotik under 1300-talet. I Kyrkan beundrar vi den tyska bildhuggaren Veit Stoss altare som räknas som en av den gotiska konstens främsta mästerverk. Arthur berättar här om altaret dramatiska historia under andra världskriget, då det först gömdes av polska motståndsmän och sedan togs som krigsbyte till Tyskland. Och hur kyrkan kommit att stå modell för flera kyrkor uppförda av den polska diasporan bl a St Mikaelskyrkan i Chicago.

Kl 19.00 Gemensam introduktionsmiddag på restaurangen C.K. Dezerter som specialiserar sig på centraluropeiskt kök med traditioner från habsburgsk tid. Webbsida: www.ckdezerter.pl.

För de som orkar finns möjlighet att fortsätta kvällen på jazzklubben U Muniaka, med brå live jazz som spelas hela kvällen..Dag 3
Påskafton, lördag 30 mars
Wawel och Kazimierz
Kl 9.00 Vi samlas i lobbyn för en ny stadsvandring, längs Kungliga vägen till klippan med Wawelborgen (på UNESCO:s världsarvslista) där vi beser Wawelslottet och katedralen med bl.a. Vasakapellet. Paus för fika.

Kl 12:00 Vi vadrar vidare till den gamla judiska stadsdelen Kazimierz (också den på UNESCO:s världsarvslista). Den som sett Steven Spielbergs film ”Schindler’s list” kommer att känna igen sig, det var nämligen här, i Kraków handlingen utspelade sig och det var också här filmen spelades in.
12:30 Lunch på egen hand i Kazimierz.
14:00 Efter lunchen besöker vi en av landets äldsta synagogor - Remuh och begravningsplatsen intill.

Kvällens tillval: Konsert med musik av den världsberömde polske kompositören och pianisten Frédéric Chopin. Konserten äger rum kl 19.00 i Bonierowskipalatset vid Stortorget, i en unik, nyrestaurerad renässanssal från 1514, dekorerad med med sengotiska ornament. Kostnad ca 120 kr/pers. Föranmälan krävs!


Dag 4
Påskdagen, söndag 1 april
Frukost serveras från kl 7.30.
Kl 9.00. Samling för en promenad mot stadens traditionella livsmedelsmarknad Kleparz. Vi börjar med att vandra beundra den gamla stadsmuren med Florianporten och Barbakanen från 1499. På Matejki-platsen beundrar vi Grunwaldmonumentet och St Florians barockkyrka.
Kl 12:00 Gemensam lunch på en äkta lokal krog.

Resten av eftermiddagen är fri shopping, för att på egen hand botanisera bland restaurangutbudet eller bara ströva omkring på julmarknaden på Stortortget.

Tillval: Besök på Nationalmuseet som numera nyrenoverade avdelning i Tyghallarna, på Stortorget med en prisad, representativ utställning över polskt måleri från slutet av 1700-talet till impressionismen och begynnande symbolism.


Dag 5
Annandag Påsk, måndag 2 april
Frukost, utcheckning.
Transfer från hotellet. På vägen till flygplatsen besöker vi en traditionell påskmarknad som anordnas (på vissa håll i Tjecken, Slovakien och Polen) just under Annandagen. Påskmarknaden i Kraków är den största i sitt slag i hela regionen, anordnas vid Norbertanerklostret och kallas Emaus. Bland en massa leksaker, godis och diverse souvenirer, kan vi köpa här traditionella, stora, hjärtformade pepparkakor med färggrann glasyr.


 

   
 

Katedralen i Kraków, längst fram till vänster Vasakapellet
 
 

Leonardo da Vinci, Damen med hermelinen, Nationalmuseum.

 

Remuhsynagogan i Kazimierz, Krakóws
gamla judiska stadsdel.
 
 
Red Rooster Harlem
Tyghallarna (Sukiennice), mitt på Stortorget (Rynek).
 
Traditionella pepparkakor på Påskmarknaden Emaus.
     
     
 

Resans ciceron:

Arthur Sehn
Född och uppvuxen i Kraków, bor i Stockholm sedan 1981. Studier i historia i Kraków, historia samt antikens kultur och samhällsliv i Stockholm. Har lång erfarenhet av undervisning och folkbildning. Sedan flera år tillbaka håller han uppskattade kulturhistoriska föreläsningar med inriktning främst på Central- och Östeuropa. Han har som reseledare lett en rad grupp- och rundresor till Polen, Baltikum, Ryssland och USA.
Mer om reseledaren

Reseinformation
Tid: 29 mars - 2 april 2018

Pris per person:
3.950 kr*
Specialpris för Herodotos stamkunder: 3.450 kr*

Bokning och ytterligare information: Arthur Sehn, Herodotos resor, tel. 073-984 33 25, e-post: info@herodotos.se.

I priset ingår: boende på centralt trestjärnigt hotell med del i dubbelrum, frukostar, måltider, transporter och inträden enligt programmet, svensk ciceron under hela arrangemanget.
Tillägg för enkelrum 1000 kr.*

I priset ingår inte: resa till och från Kraków. Vi bokar era flygbiljetter, gärna med reguljära flygbolag. Direktflyg eller med byten i t.ex. Köpenhamn, Berlin eller Warszawa. Hör med oss om alternativ och priser.

Vill ni boka resan till och från Kraków på egen hand så finns det en rad möjligheter: båt +
bil/buss/tåg, flyg med byte i en annan stad (t.ex. Warszawa, Berlin, Vien, München, Prag eller
Riga), samt direktflyg, med Norwegian från Arlanda eller RyanAir + WizzAir från Skavsta. WizzAir flyger till Katowice men det finns bra transfer till/från Kraków som tar ca 1:45 tim.

*Med reservation för eventuella ändringar av flyg- och hotellpriser.


Lyxpaket: uppgradera boendet till fyrstjärninga, klassiska Grand Hotel****.
Tilläg: ca 1000 kr per natt i dubbelrum*.

Lyxpaket: Grand Hotel****
Detta 4-stjärniga, anrika hotell ligger bara 100 meter från Stortogret. Hotellet har eleganta rum med tidstypiska möbler, HD-TV, luftkonditionering och gratis Wi-Fi. Alla rum på Grand har klassisk inredning, värdeskåp och ett fullt utrustat badrum med badkar. Hotellet har 2 eleganta restauranger, Mirror och Piano, som är specialiserade på polska och europeiska rätter. Du kan även köpa nybakade bakverk i kaféet Vienna.
Hotellets webbsida


Anslutningar:
Möjlighet till anslutningsflyg/direktflyg från andra orter i Norden och med andra flygbolag med annorlunda tider. Hör med oss om detaljer!

Avbokningsregler:
Vi tillämpar SRF:s villkor för paketresor. I många fall följer av de villkor som gäller för i paketresan ingående tjänster, t.ex. flyg- och evenemangsbiljetter, hotellogi m.m., att dessa inte går att avbeställa. I sådana fall ska resenären, förutsatt att arrangören innan avtalet ingås informerat honom/ henne om villkoren, betala hela kostnaden för den eller de berörda tjänsterna. Detaljerad information finns på vår hemsida: www.herodotos.se, se under Priser/villkor/garantier/försäkringar. Vid sjukdom täcks kostnaden i regel av resenärens hemförsäkring (läkarintyg krävs). Hör med ditt försäkringsbolag om detaljer.

Reseförsäkring: Herodotos resor AB har bankgaranti och gruppreseförsäkring godkänd av Kammarkollegiet. Organisationsnr. Herodotos Resor AB 556828-7972. Vi reserverar oss för pris- och programändringar utanför vår kontroll och hänvisar till gällande reselag.

 

 

   
 
 
Design by: art.sehn