Start     Våra resor   Ciceroner   Bildgalleri  

Priser/villkor/garantier/försäkringar m.m

  Kontakt    
Herodotos' resor
Det är själva resan som är målet
 
 
 

 

 


Operaresa till Riga - Rucklarens väg
En opera- och konstresa till den Baltiska metropolen med ett sällsynt tillfälle att se Igor Stravinskijs Rucklarens väg i en modern uppsättning på Lettlands Nationalopera i Riga.
16-18 februari  & 9-11 mars 2018   Herodotos VIP*

Vår ciceron, föreläsaren och skribenten Arthur Sehn*, introducerar oss i Baltikums dramatiska historia och tar oss på intressanta vandringar i den medeltida gamla staden. Tillsammans besöker vi också stadens berömda jugendkvarter. Rigas gyllene epok varade från slutet av 1800-talet till andra världskriget, en period då de berömda husen i jugendstil uppfördes och konst- och kulturlivet blomstrade. Stadens symbolladdade monument ger oss nycklar till landets dramatiska förflutna.

Den spännande matkulturen i Riga som kännetecknas av mötet mellan öst och väst bekantar vi oss med på trevliga lettiska och ryska restauranger. Vi får också inblick i det spännande lettiska köket med besök i Saluhallarna (Nordeuropas största) där vi kan köpa med oss hem det bästa av de frestande lokala delikatesserna.

Rucklarens väg
(The Rake's Progress) är en engelskspråkig opera i tre akter och en epilog med musik av Igor Stravinskij och libretto av W. H. Auden och Chester Kallman. Premiär: 15/2 2018.

Det är första gången som Lettlands Nationalpera sätter tonsättaren Igor Stravinskijs opera Rucklarens väg. Produktionen får här en egen, olycksbådande titel - Izvirtibas hronika (Fördärvskrönikor) och följer operans huvudkaraktär- pojken Tom Rakewell. Allt börjar med ett överraskande ansenligt arv och en resa till staden, där en virvel av festande och nöjen övergår i förnedring och - slutligen galenskap. ktäres fall följs av en utsvävningar It all starts with the unexpected news of a large inheritance and a trip to the city which is followed by a whirlwind of revelry and pleasure, then degradation, and finally – madness.

En inspiration till operan blev teckningar och gravyrer av engelska 1700-talskonstnären William Hogarth med titeln A Rake's Progress. Tonsättaren Igor Stravinskij vände sig till poeten W. H. Auden in 1947 (senare anslöt librettisten Chester Kallman) och under loppet av några år skapade de en opera med samma namn. Urpremiären ägde rum 1951 på Teatro La Fenice i Venedig, med Stravinskij själv som dirigent.
Fullständig info om produktionen finns på opernas webbsida:
opera.lv/the-rakes-progress

Riga opera
Latvijas Nacionala opera un balets (LNOB) är Lettlands nationalopera med långa anor. Richard Wagner har varit muskalisk ledare i Riga åren här 1837-1839. Ensamblen håller ständigt en värdsklass, värdig den baltiska metropolen, inte bara tack vare sitt ständiga internationella samarbete, främst med Ryssland. Själva operahuset byggt i nyklassisk stil för Deutsches Theateri Riga,var inspirerad av Bolshojteatern och fylls gärna av talrik, trogen publik. Programutbudet spänner mellan opreavärldens tio i topp-klassiker (Rigoletto, Traviata, Carmen osv) till samtida produktioner som den aktuella Rucklarens väg och modern lettisk opera som t.ex. Arturs Maskats Valentina, som utspelar sig under naziockupationen eller Eriks Ešenvalds Den inmurade, en operasagaom byggandet av Lettlands Nationalbibliotek.
Webbsida: www.opera.lvArthur Sehn

Arthur Sehn är föreläsare och historiker med särskilt intresse för modern historia och det flerspråkiga kulturarvet i Centraleuropa. Han är född och uppvuxen i Kraków och bor sedan 1981 i Stockholm. Studier i historia och kulturhistoria i Kraków och Stockholm. Sedan flera år tillbaka anordnar Arthur uppskattade kulturhistoriska föreläsningar med inriktning främst på Central- och Östeuropa, bl.a. på ABF i Stockholm. Han har som reseledare lett ett antal grupp- och rundresor till Polen, Baltikum, Ryssland och USA. Sedan 2010 är Arthur verksam i Herodotos Resor AB.
Mer om reseledarenReseinformation

Datum: 16-18 februari 2018 & 9-11 mars 2018:
Fre-sön, med föreställning på lördag.


Pris per person:
4 450 kr*
Specialpris för Herodotos tidigare resenärer: 3 950 kr*


Herodotos VIP
I priset ingår: Flyg t/r Stockholm/Köpenhamn-Riga med Air Baltic/Norwegian, Två nätter på centrala Tallink Hotel Riga**** med del i dubbelrum och frukost, flygplatstransfer t/r, två guidade stadsvandring i Riga, biljetter till bra platser på Rigaoperan, 1 lunch & 1 middag, transporter och inträden enligt programmet, svensk ciceron under hela arrangemanget, reseskatt.
För enkelrum tillkommer 800 kr*

Extra dagar i anslutning till resans datum: från ca 500 kronor per person i dubbelrum.

Frågor om resan & anmälan:
Arthur Sehn, Herodotos resor, tel 073-984 33 25.
Använd gärna epost: info@herodotos.se

*Med reservation för eventuella ändringar av skatter, flyg- och hotellpriser samt valutakurser.


Flygresan

Förslag på flyg med Air Baltic som flyger direkt till Riga på följande tider:

Utresa:16/2 Stockholm ARN - Riga RIX  08:45 - 11:00 (en timmes tidskillnad)
Hem:   18/2  Riga RIX - Stockholm ARN 18:30 - 18:35 (en timmes tidskillnad)


Vårt val: Tallink Hotel Riga
Tack vare hotellets utmärkta läge ligger alla Rigas viktigaste kultur- och affärscentra samt Gamla stan på ett stenkasts avstånd. Hotellets interiör är inspirerad av den andalusiska pärlan – slottet Alhambra, som är en av Europas vackraste byggnader, en fantasibild av det jordiska paradiset.

Webbsida: www.tallinkhotels.com
(på svenska)


Avbokningsregler:
Vi tillämpar SRF:s villkor för paketresor. I många fall följer av de villkor som gäller för i paketresan ingående tjänster, t.ex. flyg- och evenemangsbiljetter, hotellogi m.m., att dessa inte går att avbeställa. I sådana fall ska resenären betala hela kostnaden för den eller de berörda tjänsterna. Detaljerad information finns på vår hemsida: www.herodotos.se, se under Priser/villkor/garantier/försäkringar. Vid sjukdom täcks kostnaden i regel av resenärens hemförsäkring (läkarintyg krävs). Hör med ditt försäkringsbolag om detaljer.

Vi reserverar oss för pris- och programändringar utanför vår kontroll och hänvisar till gällande reselag. För resans genomförande enligt ovan erfordras 12 deltagare.

Reseförsäkring: Herodotos resor AB har bankgaranti och gruppreseförsäkring godkänd av Kammarkollegiet. Organisationsnr. Herodotos Resor AB 556828-7972. Vi reserverar oss för pris- och programändringar utanför vår kontroll och hänvisar till gällande reselag.


Domkyrkan och Vanšubron (tidigare Gorkijbron) över Daugava i Riga. CC (by
     
     

 

   
 
 
Design by: art.sehn