Start/resor     Ciceroner   Bildgalleri  

Priser/villkor/garantier/försäkringar m.m

  Kontakt    
Herodotos' resor
Res från: Stockholm, Göteborg, Oslo,       
Köpenhamn, Helsingfors m.fl. orter         
 
 
 

 

 

 


 

     
 

Sankt Petersburg
En kulturhistorisk resa till de ryska tsarernas huvudstad med föreläsaren och skribenten Arthur Sehn som reseledare och ciceron.
Lång weekend: 13-16 september 2018

Följ med på en spännande resa med östeuropakännaren Arthur Sehn som reseledare. På resan möter vi Tsarrysslands prakt från imperiets glansdagar i Peter den stores stad - Sankt Petersburg - en gång revolutionernas Petrograd och Sovjettidens Leningrad.

Herodotos VIP

 
 

I Sankt Petersburg gör vi en historisk bussrundtur i spåren av de ödesdigra händelserna revolutionsåret 1917. Vi besöker Peter-Paulsfästningen, tsarernas begravningskyrka Senare besöker vi Uppståndelsekyrkan, uppförd i ryskstil på platsen för attentatet mot Alexander II.

I Museet för politisk historia i Matylda Ksjesinskajas palats på Kujbyshevagatan den permanenta utställningen med bl.a. Russian Revolution 1917-1922, Lenins arbetsrum och balkong från vilken han talade till sina anhängare. Vi besöker också Plosjtjad Pobedy (Segertorget) och minnesmärket över Leningrads hjältar under Andra världskrige då staden uthärdade en skoningslös belägring i nästan 900 dagar.

En hel förmiddag ägnar vi åt Vinterpalatset och Eremitaget. På vår guidad tur utforskar vi en överdådigt inrett palatskompleks med en gigantisk konstsamling med verk av bl.a. Leonardo da Vinci, Michelangelo, Raphael och den största Rembrandtsamlingen i världen.

Vid Konstärernas torg besöker vi Ryska museet med en omfattande samling av rysk konst från tiden både före och efter revolutionen. Det var bl.a. härifrån som en rad konstverk lånades ut till den prisade utställningen Peredvizjniki på Nationalmuseum i Stockholm och senare också Från tsarer till folkkommissarier.

Från Sankt Petersburg ger vi oss också ut på halvdagsutfärder med buss. Vi besöker staden Pusjkin (som bär den stora ryska poetens Aleksandr Pusjins namn) och besöker de sista tsarfamiljens favoritresidens Tarskoje Selo med dess magnifika barockpalats Katarinapalatset där vi beskådar vi det legendariska Bärnstensrummet, spårlöst försvunnet under andra världskriget kriget och återskapad 2003.

En av dagarna gör vi en utflykt till den legendariska fätningstaden Kronstadt, som i tre hundra år har skyddat floden Nevas myning och själva Sankt Petersburg. Här besöker vi bl.a. Kronstadts Sankt Nikolajs sjökatedral och ser en rad minnesmärken från Rysslands och Sovjethistoriens sjö- och revolutionsstrider.

Men vi hinner med mycket annat i Sankt Peterburg också. Här får vi tillfällen att bekanta oss med både det traditionella, ryska köket och en modern mix av världskökets trender. Våra gemensamma måltider, väl anpassade till programmet, njuter vi av på noga utvalda, spännande restauranger.

Vi får också tillfällen att på egen hand botanisera bland stadens rika utbud av matställen, från toppkrogar till enkla ställen som serverar borsjtj eller ryska dumplings - pelmeni och varieniki, allt med en klick smetana. Maten sköljs ner med mycket prisvärda lokala öl-och vodkasorter.

Konsert, balett & opera - vi ordnar biljetter!
Vi ordnar gärna biljetter och transport från hotellet till aktuella evenemang. Från en spännande Folkmusik- och dansuppvisning “Känn dig rysk” på Storfursten Nikolas palats. Se detaljerat program längre ner på sidan.

Program
Observera att alla tidsangivelser är lokala!

Dag 1 · Torsdag 13 september
Flyg till Sank Petersburg. Incheckning i god tid innan avgångstiden. (Detaljerad information om flyg, biljetter, incheckning, bagageregler mm hittar du längre ner i programmet.)
Kl 08:40 Avgång med flyg från Oslo (mellanlandning på Arlanda).
Kl 09:00 Avgång med flyg från Köpenhamn (mellanlandning på Arlanda)
Kl 11:50 Avgång med flyg från Stockholm Arlanda till Sankt Petersburg.
Kl 14:15 Ankomst till flygplatsen Pulkovo i Sankt Petersburg.

Kl 15:30 Transfer med buss till centrum och guidad sightseeing med några av de viktigaste minnesmärken i Sankt Petersburg: stadens huvudstråk Nevskij Prospekt, Kyrkan på blodet, Amiraliteten, Isaksatedralen, Senatstorget (Dekabristernas torg) med Peter den stores ryttarstaty – Bronsryttaren. Vidare fortsätter vi över floden Neva till Vasilijön (Vasilievskij ostrov). På vår färd längs gatorna ser vi bland annat Universitetets gamla byggnader längs spikraka gator, som egentligen är igengrävda kanaler. Vi stannar till utanför det gamla börshuset, vid ytterligare n symbol för Sankt Peterbusrg – rostra. Härifrån får vi en enastaende vy över stadens centrala delar – med Vinterpalatset och Amiralitetens tvillingsbyggnader tvärs över floden.På vägen ett stopp för välkomstfika i stadsdelen Nya Holland – tidigare stängt militärområde idag ett spännande kulturcentrum i varande.
Kl 18:30 Ankomst till vårt hotell Cronwell Inn Stremyannaya***, incheckning.

Kl 19:30 Gemensam välkomstmiddag på hotellets restaurang.

~

Dag 2 · Fredag 14 september
Frukost serveras från kl 7:00.
Kl 9:30 Samling for kortare busstur längs Nevskij Prospekt till Palatstorget, för dagens besök i Eremitagmuseets olika avdelningar.
Kl 10:00 En historisk introduktion till Vinterpalatsets och Palatstorgets historia. Vi beundrar omkringliggande byggnadernas karakteristiska siluetter – Vinterpalatsets grönmålade fasad i petrinbarock samt, på motsatta sidan av torget, Generalstabens halv kilometerlånga bågformade byggnad i empirestil, ritad av Carlo Rossi.

Byggnadens mitt utgörs av en triumfbåge rest till Napoleon i fosterländska kriget 1812. Mitt på torget ser vi en av mest kända symbolerna för Sankt Petersburg, Alexanderkolonnen som byggdes på 1830-talet för att hylla Napoleons besegrare, Alexander I. Rossis idé om en kolonn mitt på Palatstorget förverkli­gades av den franske arkitekten Auguste de Montferranda. Palatstorget blev senare skådeplatsen för Blodiga söndagen 1905 och Oktoberrevolutionen 1917.
Kl 10:30 Vi börjar med ett guidat besök på Eremitagets impressionistsamling i General­stab­bens byggnad (tvärs över Palatstorget från Vinterpalatset). Byggnaden restau­rerades nyligen och 2014 flyttade hit Eremitagets samlingar av rysk och europeisk konst från senare 1800 och 1900-talet - inklusive impressionister, postimpressionister (van Gogh, Gauguin, Renoir, Cézanne, Monet), Matisse, Picasso och senare konstnärer). Utställningen inkluderar nyrestaurerade interiörer av Tsarrysslands Utrikesdepartament och rikskanslern, greve Karl Nesselrodes residens.
Kl 12:30 Lunch på Generalstabens café-bar (Egen).
Kl 13:15 Guidat besök i Vinterpalatset och Eremitagets huvudavdelning. Tillsammans tittar vi på några höjdpunkter i Eremitagets historiska statssalar och osannolikt rika konstsamling med verk av bl.a. Leonardo da Vinci, Michelangelo, Raphael, Rubens och den största Rembrandtsamlingen i världen.

Extra tid i Eremitaget
För de som vill finns det möjlighet att stanna kvar på Eremitaget och fortsätta utforska dess grandiosa interiörer och konstsamlingar. För den intresserade finns det gott om salar förknippade med viktiga händelser i historien: rummet där regeringen greps av bolsjeviker 1917 (premiärministern Kerenskij lyckades fly, förklädd till kvinna), tsarernas tronsal prydd med stats­sym­boler eller salar tillägnade Rysslands militära triumfer med hjälte­generalernas porträtt och erövrade fanor (inklusive Karl XIIs). Rekommenderas varmt!
I dag, fredag, håller museet öppet till 21:00. En enklare servering finns på plats. Tillbaka till hotellet på egen hand, med taxi eller metro. Promenad, längs Nevskij Prospekt tar ca 30-40 minuter.
Kl 16:00 (Övriga deltagare) Buss tillbaka till hotellet, resten av eftermiddagen och kvällen fri.

Kvällens tillval:
Konsert, balett & opera.
Se detaljerat program längre ner på sidan

~

Dag 3 · Lördag 15 september
Frukost serveras från kl 7:00.
Kl 9:30 Samling för en promenad längs huvudstråket Nevskij Prospekt till Ryska museet.
Kl 10:00 Gemensamt besök på Ryska museet. VI guidas runt samlingens viktigaste delar: ikonsamlingen, gamla mästare och 1900-talets avantgarde och realism.
Kl 12:00 Paus för lunch på egen hand, på någon av ställen i närheten. Vi lämnar gärna tips om ställen i närheten. Ett populärt val bland lokalbefolkningen är att slinka in på ett téhus och äta en n tallrik pirozjki, små ryska piroger med olika fyllningar.
Kl 13:15 Samling för gemensamt besök i Uppståndelsekyrkan också kallad Kyrkan på blodet. Den byggdes 1907 vid Gribojedovkanalen, exakt på platsen för dödligt attentat på Alexan-der II 1881. I motsats till övriga kyrkobyggnader i Sankt Peters­burg centrum uppfördes den, i enlighet med tidens nationalromantiska anda, i traditionell rysk stil med färggranna lökkupoler. Vi besöker kyrakn och beundrar fascinerande, gigantiska mosaiker som förenar traditionella rysk ikonmotiv med jugendstilens grafiska stil.
Kl 14:00 Kort promenad till närbelägna Zinger-huset som idag inrymmer stadens finaste bokhandel. Därefter promenad tillbaka till hotellet.
Resten av eftermiddagen och kvällen fri för att på egen hand utforska vad kvällslivet och matscenen i Sankt Peterburg har att erbjuda. Vi lämnar gärna aktuella tips på bra ställen i alla prisklasser.

~

Dag 4 · Söndag 16 september
Hemresedagen för weekend-gästerna

Frukost serveras från kl 7:00, utcheckning.
Kl 09:30 Samling för busstur till Tsarskoje Selo (ca 1 timme), där vi besöker Katarinapalatset. På vägen stannar vi till vi ett monument tillägnad offer och hjältar för försvaret under Leningrads 900 dagars långa belägring.
Kl 10:30 Guidat besök i grandiosa Katarinapalatset med det legendariska Bärnstensrummet, återskapad under modern tid. Originalet, som var en gåva från Frederik den store av Preussen till Katarina den stora, försvann under mystiska omständigheter under andra världskriget och återfanns aldrig. En promenad genom Imperialparken.
Kl 11:30 Lättare lunch på restaurang Sochi/Odessa, intill Katarinapalatset (egen).

Kl 12:30 Buss tillbaka till närbelägna flygplatsen Pulkovo (ca 25 min).För weekend-gästerna är det dags att ta farväl, stiga av och checka in på flygplatsen.

Kl 15:30 Avgång med flyg till Stockholm, ev. vidare till Köpenhamn och Olso. Se detaljerad flyginformation nedan.

 

 

Bronsryttaren - Peter den stores monument, ritad av fransmannen Étienne Maurice Falconet.
     
   
Bortsjt och pelmeni - två klassiker på det ryska matbordet. Båda serveras med en klick med smetana .
     
   

 

Alexanderkolonnen restes på Palats-platsen för att hylla Napoleons besegrare, tsar Alexander I.
     
   

 

 

 

 

Alexander Rortjenko, Röd och gul, Ryska museet i Sankt Peterburg.

 

     
   
 

Konserter, balett & opera (tillval)
Vi ordnar bra biljetter och bekväm transport t/r. Hämtning från hotellet ca 1 timme 15 min innan föreställningen/konserten. Priser per person. Observera att vissa biljetter kan snabbt ta slut.
Förboka helst i god tid: arthur.sehn@herodotos.se
Kl 17:45 Samling i lobbyn för transport till respektive evenemang.

Fredag 14 september

Kl 19:00 Känn dig rysk - folkmusik- och dansuppvisning på Storfursten Nikolas palats. (Bilden ovan är från deras gästspel på Broadway).
Onumrerade platser. Tillbaka till hotellet ca 21:30. Pris: 2700 RUB

Vi återkommer med program för Michailovskij teater (f.d. Mussorgskij) samt Mariinskijteatern så fort program för säsongen 2018/2019 blir klart.


 
 
     
 

Reseledare och ciceron:

Arthur Sehn
Född och uppvuxen i Kraków, bor i Stockholm sedan 1981. Studier i historia i Kraków, historia samt antikens kultur och samhällsliv i Stockholm. Har lång erfarenhet av undervisning och folkbildning. Han har som reseledare lett en rad grupp- och rundresor till Polen, Baltikum, Ryssland och USA. Reser även privat mycket och gärna, senast till Centralasien. Sedan 2010 är Arthur verksam i Herodotos Resor AB. Mer om reseledaren

 

Resfakta

Tid: 13-16 september 2018

Pris: 8 450 kr för del i dubbelrum*.
Specialpris för Herodotos tidigare resenärer: 7 950 kr*


Herodotos VIP
:
I priset ingår: reguljärt flyg t&r från Stockholm/Oslo/Köpenhamn, övernattning på ett bra, centralt hotell***/****, de flesta måltider, alla transporter och inträden enligt programmet, svensk- och rysktalande reseledare under hela arrangemanget.

Tillägg enkelrum: weekend - 1200 kronor.*

I priset ingår inte: kostnader för visum till Ryssland, enstaka måltider, alkoholdrycker, eventuella evenemangsbiljetter.

Information och anmälan: Arthur Sehn, Herodotos resor, tel. 073 984 33 25,
e-post: info@herodotos.se.

* Alla priser i SEK. Med reservation för eventuella ändringar av skatter, flyg- och hotellpriser samt valutakurser. För resans genomförande erfordras 16 deltagare.Vårt boende i Ryssland:
Cronwell Inn Stremyannaya***+

Cronwell Inn ligger på lugna Stremjannajagatan i Sankt Petersburg historiska centrum, tre minuter från uvudstråket Nevskij Prospekt. I närheten finns både Moskvastationen på Vosstanjatorget och metrostationen Majakovskaja. Trots sina 3 stjärnor erbjuder hotellet rum i något högre klass, NEO som vi bor på. Rumen är nyrenoverade och har alla faciliteter inklusive wifi, tv och säkerhetsbox.
Adress: Stremyannaya st. 18.
Webb: stremyannaya-hotel.ru
Val av hotel är preliminärt. Vi kan ersätta det med ett likvärdigt eller bättre alternativ.


Flyginformation
Flyg med SAS på alla sträckor.

Avresa · Torsdag 13/9 2018
Kl 08:40 – 09:45 (01h 05m) Oslo OSL – Stockholm Arlanda ARN
Flyg SK 480 | Airbus A320. Tid mellan flyg 02h 05m.

Kl 09:00 – 10:10 (01h 10m) Köpenhamn CPH – Stockholm ARN
Flygning SK 1418 | Boeing 737-800. Tid mellan flyg 01h 40m.

Kl 11:50 – 14:15 (01h 25m) Stockholm ARN – St Petersburg LED
Flygning SK 732 | Boeing 737-700.

Hemresa · Söndag 16/9 2018
Kl 15:30 – 15:50 (01h 20m) St Petersburg LED - Stockholm ARN
Flygning SK 733 | Boeing 737-700

Kl 16:45 – 17:40 (55m) Stockholm ARN – Oslo OSL
Flyg SK 480 | Airbus A320. Tid mellan flyg 55m

Kl 17:15 – 18:25 (01h 10m) Stockholm ARN – Köpenhamn CPH
Flygning SK 1429 | Airbus Industrie A32. Tid mellan flyg 01h 25m

Biljettyp
Vi flyger med SAS GO-biljett
(I biljettpriset ingår: handbagage 1 x 8 kg, incheckat bagage 1 x 23 kg).
Uppgradering till SAS PLUS mot tillägg (ca 500 SEK).
Flyggtillägg från Köpenhamn 1000 SEK & Oslo 1200 SEK


Anslutningar:
Våra resenärer är spridda över Norden och de flesta av våra resor utgår från Stockholm eller Köpemnhamn. Därför erbjuder vi genom vårt samarbete med resebyrån CE Travel bra priser på anslutningsflyg från övriga Norden. Hör med oss om detaljer!

Vi reserverar oss för pris- och programändringar utanför vår kontroll och hänvisar till gällande reselag. För resans genomförande erfordras 16 deltagare.

Avbokningsregler:
Vi tillämpar SRF:s villkor för paketresor. I många fall följer av de villkor som gäller för i paketresan ingående tjänster, t.ex. flyg- och evenemangsbiljetter, hotellogi m.m., att dessa inte går att avbeställa. I sådana fall ska resenären, förutsatt att arrangören innan avtalet ingås informerat honom/ henne om villkoren, betala hela kostnaden för den eller de berörda tjänsterna. Detaljerad information finns på vår hemsida: www.herodotos.se, se under Priser/villkor/garantier/försäkringar. Vid sjukdom täcks kostnaden i regel av resenärens hemförsäkring (läkarintyg krävs). Hör med ditt försäkringsbolag om detaljer.

 

Herodotos resor är medlem i Svenska resebyråföreningen (SRF)
och har ställt erforderliga resegarantier till Kammarkollegiet.

 

 
 
Vinterpalatsets fasader mot Nevafloden.
 
     
     
     

 

   
 
 
Design by: art.sehn