Start/resor     Ciceroner   Bildgalleri  

Priser/villkor/garantier/försäkringar m.m

  Kontakt    
Herodotos' resor
Res från: Stockholm, Göteborg, Oslo,       
Köpenhamn, Helsingfors m.fl. orter         
 
 
 

 

 


Foto © Tatry Mountain Resorts, A.S

Sportlov i slovakiska Tatra
En skidresa till Spiš i Slovakien vid södra foten av Tatrabergen. Prova det bästa som vinter i Tatra i Slovakien har att erbjuda: Tatranská Lomnica, Štrbské Pleso, Starý Smokovec-Hrebienok, Chopok-Jasna. Reseledare: Arthur Sehn.
Boka innan Jul så bjuder vi på halvpension!

Avgångar:
Vecka 6, 10-17 februari 2018
Vecka 7, 18-25 februari 2018
Vecka 8, 25 februari-4 mars 2018
Vecka 9, 4- 11 mars 2018

Vår resa går till den historiska regionen Spiš (uttalas Spisj, ty. Zips, ungerska Szepesség, polska Spisz) som breder ut sig söder om Karpaterna i ett betagande vackert landskap.

Här har kulturerna mötts i århundraden – ungerska herrar och tjänstemän mötte slovakiska och rutenska bönder, romerska och grekiska katoliker eller ortodoxa. Polsktalande stolta och fria górale, bergsfolk med rumänska rötter vallade får på bergs-sluttningarna och tog till stråtröveri när de egna förråden tröt.

Städerna byggdes och dominerades av tyska borgare - köpmän och hantverkare som mötte judar och kringresande romer. Med andra ord ett typiskt centraleuropeiskt, habsburgskt, österrikiskt-ungerskt land. Idag är mycket av det borta men överallt finns det spår av Spiš långa mångkulturella historia.

Tatranská Lomnica
Vår huvudort under resan är Tatranská Lomnica (ty. Tatralomnitz , ung. Tátralomnic)), en kurort på 1890 talet som en systerstad till de lite äldre kurorterna Novy och Starý Smokovec. Grundaren greve Dr Szontagh, själv hängiven friluftsmänniska och bergsvandrare, organiserade och utbildade de första professionella Tatraguiderna. Han var också pionjär inom skidvandringen och introducerade skidor i Tatraregionen.

Tatrabergen
Slovakiska Tatry – som bergen heter här – är Slovakiens viktiga nationalsymbol och besjungs i nationalsången Nad Tatrou sa blyska, (Ovan Tatra det blixtrar). Bergstoppen Kriváns stiliserade silhuett pryder både landets statsvapen och flagga. Bergens högsta topp Gerlach (slov: Gerlachovský štít), som vi dock inte planerar att bestiga, mäter 2.655 meter över havet och hette 1886-1919 Franz-Joseph-Spitze.

Slovakiskt kök – ungerska influenser
I Slovakien får vi flera tillfällen att bekanta oss med det ungersk-inspirerade slovakiska köket med goda soppor – gulasch eller krämig vitlökssoppa och specialiteter som ungersk gulasch med knödel, segedinergulasch (med surkål och gräddfil).

Den goda, paprikadoftande maten sköljer vi ner med en sejdel kall Zlaty Bazant (Den gyllene fasanen). Till dessert rekommenderas buhta – en stor, ångkokt bulle med fyllning av choklad- eller plommonsylt, serverad varm med smält smör. Kan vara bra att återställa kroppens alla förbrukade kalorier!


 

Foto © Tatry Mountain Resorts, A.S
 
 
 
  Skidåkning  
 

Tatranská Lomnica
Slovakiens klassiska skidort, Tatranská Lomnica erbjuder enastående vyer över Slovakiens näst högsta bergstopp (Lomnický štít). Den kan endast nås med en särskild linbana som du kan använda från restaurangterrassen på linbanestationen Skalnaté Pleso. Skidsystemet i Tatranská Lomnica erbjuder 11 kilometer pister, två linbanor och fyra sittliftar. Den högst belägna och brantaste delen vid Lomnické sedlo 2.196 m ö.h. bör tillfredsställa även krävande skidåkare. Den längsta sammanlagda nerfarten, med fallhöjd på ca 1.300 meter ner till dalen, är ca 6,5 km lång. Dessutom finns det ca 6 km enklare backar för barnfamiljer.

Pistkarta
Foto © Tatry Mountain Resorts, A.S
 
   

Starý Smokovec-Hrebienok
Ett ställe för nybörjare som här hittar hittar fem mycket snälla nerfarter. Fyra av dem når man via bergbanan till Hrebienok. I skicentret går det att köpa, till förmånligt pris, liftkort till enbart detta lilla skidområde. Vill du lära ditt barn åka skidor? Här är det perfekta stället för dig. Ett team av professionella skidlärare kan ge lektioner också till absoluta nybörjare – såväl barn som vuxna. Starý Smokovec är också den perfekta utgångspunkten för vintervandringar upp till fjällstugor och fascinerande frusna vattenfall.
Här kan man också till långt in på kvällen åka den populära rodelbanan från bergbanans topp Hrebienok till Starý Smokovec. Från Tatranská Lomnica tar man sig enklast ditt med elektricka – Tatras eget pendeltåg. Resan tar ca en kvart.

Pistkarta


 


Foto © Tatry Mountain Resorts, A.S
   
 

Štrbské Pleso
Den högtst belägna orten i Tatrabergen - Štrbské Pleso erbjuder 9 kilometer blåa och röda pister placerade på sydsluttningar av berget Predné Solisko. Området är populärt bland barnfamiljer men också bland mer erfarna skidåkare. Här njuter man av bästa service i en lugn harmonisk fjällort.
I år kan skidåkarna njuta av mer än två nya pistkilometer med konstsnö. För längdåkare finns det över 26 kilometer preparerade skidspår. Från Tatranská Lomnica tar man sig enklast ditt med elektricka. Resan tar ca tre kvart.

Pistkarta


 


Foto © Tatry Mountain Resorts, A.S
 
   

Chopok-Jasná
Skidsystemet Jasná erbjuder skidåkning för alla, både nybörjare och krävande expertåkare. Området Jasná Nízke Tatry är beläget i bergskedjan Låga Tatra – en del av nationalparken Národný park Nízke Tatry (NAPANT). Låga Tatras 82 km långa massiv sträcker sig i öst-västlig riktning i mitten av Slovakien, mellan dalarna Váh och Hron. Högsta topp är Dumbier 2.043 m.ö.h. och näst högsta är den kända skid- och hikingtoppen Chopok 2.024 m.ö.h.

Jasná NízkeTatry är det största skidområdet i Slovakien och är uppbyggt på Chopoks norra och södra sluttningar. Området erbjuder 46 km välpreparerade pister i olika svårighetsgrader. Här anordnas dessutom alpina skidtävlingar i världsklass. Dessutom finns fri ride-zoner och snow park. Snökanoner finns längs 27 kilometer av pisterna. Systemet betjänas av 40 linbanor och liftar med en kapacitet på över 30 000 personer i timmen.

Chopok-Jasna ligger ca 1 tim 20 minuters bussresa från Tatranská Lomnica.

Pistkarta

 


 Foto © Tatry Mountain Resorts, A.S
     
 

Foto © Tatry Mountain Resorts, A.S
 
     
 


 
     
 

Reseledare:Arthur Sehn
Född och uppvuxen i Kraków, bor i Stockholm sedan 1981. Studier i historia i Kraków, historia samt antikens kultur och samhällsliv i Stockholm. Har lång erfarenhet av undervisning och folkbildning. Sedan flera år tillbaka håller han uppskattade kulturhistoriska föreläsningar med inriktning främst på Central- och Östeuropa. Han har som reseledare lett en rad grupp- och rundresor till Polen, Baltikum, Ryssland och USA. Reser även privat mycket och gärna, senast till Georgien och Azerbajdzjan.

* Vid en grupp på minst 12 personer finns reseledaren tillgänglig under hela vistelsen i Tatra.
Vårt boende: Moravienka

Nyrenoverade Apartmány Moravienka, belägen i en nyrenoverad äldre byggnad Stara Morava har perfekt läge endast 100 meter från backen. Tatranská Lomnicas lilla centrum vid tåg- respektive busstation finns på ett avstånd av ca 450 meter från pensionatet. Moravienka har både rum och större lägenheter/studios. Alla rum är nyinredda med modern utrustning (LCD TV & WiFi) och badrum. Lägenheterna har dessutom fullt utrustat kök och matsalsdel. I den rustika cafématsalen med terrass serveras varje morgon en bufféfrukost. På kvällen kan man koppla av här med en öl eller drink. Här serveras också middag för halvpensionsgäster. Både frukost och middag ingår i resans grundpris.


Reseinformation
Avgångar:
Vecka 6, 10-17 februari 2018
Vecka 7, 18-25 februari 2018
Vecka 8, 25 februari-4 mars 2018
Vecka 9, 4-11 mars 2018

Pris per person: 6 950 kr.*

Specialpris för Herodotos trogna resenärer: 6 450 kr*

Frågor om resan & anmälan:
Arthur Sehn, Herodotos resor, tel 073-984 33 25 info@herodotos.se

I priset ingår: sju nätter med del i dubbelrum på ett Apartmány Moravienka i Tatranská Lomnica, halvpension. Tillägg för enkelrum 2.100 kr.*
Lokala transporter till flera skidsystem i området. Kostnad för liftkort och hyrskidor tillkommer.
Vid en grupp på minst 12 personer finns en svensktalande reseledare tillgänglig under hela vistelsen.

I priset ingår inte: resa till och från Kraków och transfer till Tatraområdet i Slovakien. Vi bokar gärna era flygbiljetter. Just nu ligger priser på ca 1500-2000 kronor. Hör med oss om alternativ och aktuella priser och boag. Bl.a. flyger Norwegian från Arlanda (direkt) Köpenhamn, Oslo och Göteborg. Flera bolag flyger på Kraków, både reguljära - SAS, LOT m.fl samt RyanAir och Wizzair från Skavsta.

* Alla priser i SEK. Med reservation för eventuella ändringar av skatter, flyg- och hotellpriser samt valutakurser.


Anslutningar:
Våra resenärer är spridda över Norden och de flesta av våra resor utgår från Stockholm eller Köpemnhamn. Därför erbjuder vi genom vårt samarbete med resebyrån CE Travel bra priser på anslutningsflyg från övriga Norden. Hör med oss om detaljer!

Vi reserverar oss för pris- och programändringar utanför vår kontroll och hänvisar till gällande reselag. För gruppresans genomförande erfordras 16 deltagare. I annat fal möjliga individuella resor.

Avbokningsregler:
Vi tillämpar SRF:s villkor för paketresor. I många fall följer av de villkor som gäller för i paketresan ingående tjänster, t.ex. flyg- och evenemangsbiljetter, hotellogi m.m., att dessa inte går att avbeställa. I sådana fall ska resenären, förutsatt att arrangören innan avtalet ingås informerat honom/ henne om villkoren, betala hela kostnaden för den eller de berörda tjänsterna. Detaljerad information finns på vår hemsida: www.herodotos.se, se under Priser/villkor/garantier/försäkringar. Vid sjukdom täcks kostnaden i regel av resenärens hemförsäkring (läkarintyg krävs). Hör med ditt försäkringsbolag om detaljer.

Reseförsäkring: Herodotos resor AB har bankgaranti och gruppreseförsäkring godkänd av Kammarkollegiet. Organisationsnr. Herodotos Resor AB 556828-7972. Vi reserverar oss för pris- och programändringar utanför vår kontroll och hänvisar till gällande reselag.

 
     
 
Foto © Tatry Mountain Resorts, A.S
 

 

   
 
 
Design by: art.sehn