Start     Våra resor   Ciceroner   Bildgalleri  

Priser/villkor/garantier/försäkringar m.m

  Kontakt    
Herodotos' resor
Det är själva resan som är målet
 
 
 

 

 


Herrgården Palmse, uppförd på 1750-talet för familjen von der Pahlen.

Estlands herrgårdar
med kulturrådet Hans Lepp
4 – 8 juni 2014

Följ med på en specialresa till Estland där konsthistorikern och kulturrådet Hans Lepp tar oss med till några av landets främsta gods och herrgårdar. Vi besöker bl.a. släkten Stenbocks stamgods Kolk, von der Pahlens Palmse (Schloss Palms), von Ramms Padise (Padis), von Benkendorffs Keila Joa (Schloss Fall) och von Buxhoevdens Koluvere (Schloss Lohde). I Tallinn (Reval) besöker vi ett av de tidigare adelspalatsen, får en specialguidning av domkyrkans begravningsvapen och besöker svenska St Mikaelskyrkan.

På överfarten till Tallinn inviger Hans oss i Estlands och Sveriges gemensamma historia. Vi får även en kultur- och arkitekturhistorisk genomgång av den baltiska adelshistorien från medeltidens borgar och kloster, den svenska stormaktstiden då herrgårdskulturen etableras, den ryska tiden med dess magnifika herrgårdsarkitektur, frihetstidens godsreduktion, sovjettiden och hur herrgårdarna används idag.

Väl framme i Tallinn åker vi rakt österut på Narvavägen till Stenbocks magnifika stamgods Kolk som nu väntar på en omfattande restaurering. Därifrån fortsätter vi till det renoverade godset Palmse (Palms) uppfört av släkten von der Pahlen. Här intar vi även lunch. På eftermiddagen besöker vi medeltidskyrkan i Kuusalu (Kuusal) där bl a medlemmar ur släkterna Stenbock, von Benkendorff, von Ramm, von Rosen, von Breven, Ungern Sternberg och von Nasacken vilar. Innan vi återvänder till Tallinn ser vi även herrgården Maardu (Maart) kopplad till släkterna Taube, von Fersen, von Bohn och von Brevern.

Vår andra dag i Estland bjuder på en resa till Västkusten. På förmiddagen ser vi Riisipere (Schloss Neu Riesenberg), vars corps-de-logi uppfördes 1818-21 i nyklassicistisk stil. Godset är kopplat till familjen von Stackelberg. Turen går sedan till Koluvere (Schloss Lodhe), ett av Estlands få riktiga slott. Det ingick en gång i biskopen av Ösel-Wiiks stift och är kopplat till familjen von Buxhoevden.

Lunch intar vi i den gamla kurorten Hapsal, som vid förra sekelskiftet besöktes av den ryska tsarfamiljen. Efter en god måltid i dess nyrenoverade kursal och besök vid biskopsborgsruinen åker vi långsamt tillbaka mot Tallinn. På vägen stannar vi för kaffepaus hos familjen von Ramm på deras herrgård Padise (Padis). Efter att familjen återköpt herrgården har den restaurerats och fungerar nu som hotell och restaurang.

Ett sista stopp för dagen gör vi vid Keila-Joa (Schloss Fall). Det nygotiska lustslottet uppfört i början av 1830-talet är starkt förknippat med von Beckendorff. Slottet genomgår nu en mycket ambitiös restaurering.

Vår sista dag ägnar vi åt stadsvandring i Tallinn (Reval) och låter Hans guida oss i det gamla riddarhuset och bland begravningsvapnen (epitafierna) i domkyrkan. I svenska St Mikaels församling med flerhundraårig bakgrund tar kyrkoherde Patrik Göransson emot och berättar om församlingens dramatiska historia och restaureringen av den gamla kyrkobyggnaden. Här bjuds vi på kyrkkaffe under de medeltida valven. Vi avslutar vår vandring på Hans gamla arbetsplats Sveriges ambassad, inrymd i det von Rosenska palatset. Här tar Sveriges ambassadör Anders Ljunggren emot oss.

Resan ger även gott om tid till umgänge och egen tid i Tallinn.

 
 


Biskopsborgen i Haapsalu. Foto: Ivar Leidus © CC (by)
 
     
 


 
     
 

Detaljerat program

Dag 1
Onsdag 4 juni
Kl 16.45 Samling i Värtaterminalen, Stockholm, där Hans Lepp och reseledare Ola Olsson möter och överlämnar biljetter. Värtaterminalen nås enklast med tunnelbana till Gärdets station, därifrån är det skyltat till färjeterminalen (5 minuters promenad). Tallink har även anslutningsbussar direkt till terminalen från en stor mängd orter i Sverige.
Kl.18:00 Ombord får vi en presentation av resan och introduktion av Hans Lepp om ”Sverige och Estland – vår gemensamma historia”. Följes av en välkomstdrink (ett glas mousserande vin eller alkoholfritt).
Kl 19:30 gemensam trerätters middag inkl. 2 glas vin i à la carterestaurangen.Dag 2
Torsdag 5 juni
Kl 7:00 – 09:30 Frukost i bufférestaurangen.
Kl 10:45 ankomst till Tallinn, samling 10:45 – 11:10 utanför Tallinkterminalen.

Kl.11:10 avgång med hyrd buss. Vi far rakt österut på vägen mot Narva. Efter endast c:a en timme anländer vi till Kolk (Kolga), familjen Stenbocks magnifika gods som en gång var det största i Estland med över 50 000 hektar och som var i familjen Stenbocks ägo från sent 1500-tal till 1940 då den sista ägaren, Margareta Stenbock, lämnade det för att framleva resten av sitt liv i Sverige. Under Kolks glansdagar levdes här ett storstilat liv med praktfulla fester. Under andra världskriget försvann godsets värdefulla porträttsamling som numera finns i Polen. Idag tillhör Kolk greve Jarl Stenbock, bosatt i Finland, och godset väntar på en omfattande restaurering. Intill herrgården ligger ruinerna av det gamla godsbränneriet. De baltiska godsens guldålder inföll under 1800-talet, då godsbrännerierna levererade vodka till hela den ryska marknaden.

Kl 13:00 avfärd från Kolk till godset Palmse (Palms) uppfört på 1750-talet för familjen von der Pahlen. Ätten von Pahlens historia går tillbaka till slutet av 1200-talet, har även svensk förgrening och räknar många höga militärer, diplomater – och en astronom som fått en krater på månen uppkallad efter sig! Godset Palmse ligger naturskönt i en nationalpark och där hålls utställningar, konserter, påkostade bröllop m.m. Idag är herrgården och parken iståndsatt som statligt museum och visar ett baltiskt gods i all dess glans. Här intar vi lunch.

Kl 16:00 vidare färd mot till St Laurentikyrkan i Kuusalu (Kusal), en av Estlands äldsta kyrkor med rötter i slutet av 1200-talet. Troligen anlades kyrkan av gotländska cisterciensermunkar från dåvarande klostret på Kolk vilket hade Roma på Gotland som huvudkloster. Här vilar flera adelsfamiljer, bl.a. Stenbock, von Benkendorff, von Ramm, von Rosen, von Breven, Ungern Sternberg och von Nasacken. Hans Lepp berättar här bland annat den gripande historien om den omtalade dandyn och poeten Eric Stenbock. På vägen tillbaka till Tallinn stannar vi även till vid herrgården Maardu (Maart), kopplad till släkterna Taube, von Fersen, von Bohn och von Brevern.

Ca kl 18:45 Ankomst och incheckning på 4-stjärniga Tallink City Hotel.

Kl 19:30 Gemensam middag på hotellets restaurang.


Dag 3
Fredag 6 juni
Besök i västra Estland. Vi äntrar vår buss för resan till den estniska västkusten. Under färden får vi en kort presentation av den estlandssvenska befolkningen som bodde i Estland från medeltiden fram till sensommaren 1944.

Kl 07:30 – 08:30 frukost. Kl 08:30 avfärd med buss. Vi inleder med att se det imponerande godset Riisipere (Neu-Riesenberg), första gången omnämnt 1394. Byggnaden från 1820-talet är uppförd i typisk baltisk nyklassisk stil med en ståtlig tempelgavelfronton. Riisipere tillhörde en gång den mäktiga adelsfamiljen von Stackelberg som var ägare till flera gods i Estland. Stora salongen uppvisade på sin tid den mest magnifika interiören i hela Estland. Idag står Riisipere i malpåse och är till salu för 350 000 Euro!

Turen går sen till Koluvere (Schloss Lodhe), ett av Estlands få riktiga slott. Det tillhörde en gång biskopen av Ösel-Wiiks stift. Slottet är omgivet av vallgravar och har genom seklerna bevarat sin medeltida borgkaraktär. Det är underskönt beläget mitt i en konstgjord sjö, ägdes länge av den baltiska familjen von Buxhoevden, vars mest kända medlem är biskopen Albrekt som på 1200-talet var med om att grunda staden Riga. Slottet köptes i slutet av 1700-talet av ryska kejsarinnan Katarina den stora, som skänkte det till sin älskare Grigorij Orlov. Under den estniska självständighetstiden var godset sinnessjukhus. Idag håller slottet på att iordningställas till hotell.

Vi reser vidare till den lilla staden Hapsal (Haapsalu, ”Asplunden”), förr en berömd kurort med en historia som förlorar sig ner i 1200-talet. Den medeltida borgen (nu en ruin) byggdes med hjälp av bl.a. svenskar. Har vi tur kanske vi får en skymt av ”Vita damen” som ibland brukar visa sig i ett fönster till slottskyrkan! Ilon Wikland, Astrid Lindgrens kända illustratör, kommer härifrån.

Vi avnjuter vår lunch i den nyrestaurerade kursalen och besöker sedan den gamla pampiga järnvägsstationen, som en gång tog emot det kejserliga tåget från Petersburg då tsarfamiljen besökte Hapsal. Järnvägsstationen, ovanlig i sitt slag, är restaurerad med bidrag från Sverige.

Efter lunch åker vi ut på Nuckö, fram till evakueringen 1944 en urgammal estlandssvensk socken. Ursprungligen en halvö har Nuckö med tiden ”vuxit samman” med fastlandet. Modern forskning tyder på att här funnits skandinavisk bosättning så långt tillbaka som f.Kr. Åren 1580-1710 befann sig Nuckö under svenskt styre, en tid då kulturlivet blomstrade, och redan 1650 omnämns den första folkskolan. Eftermiddagskaffe intar vi hos familjen von Ramm på deras återköpta och renoverade herrgård Padise (Padis).

På återvägen till Tallinn stannar vi också till vid Keila-Joa (Schloss Fall). Detta nygotiska slott, uppfört i början av 1830-talet, är starkt förknippat med Alexander von Beckendorff , nära rådgivare till tsar Alexander 1, som vid flera tillfällen besökte slottet. Det kejserliga Rysslands nationalsång ”tsarhymnen” skall ha uruppförts här. Slottet genomgår för närvarande en av de mest omfattande och ambitiösa slottsrestaureringarna runt Östersjön. I framtiden skall det fungera som hotell och restaurang.
Ca kl 18 ankomst till hotellet, middag på egen hand.


Dag 4
Lördag 7 juni
Kl 07:30-09:00 Frukost och utcheckning.
Kl 09:00 – ca 11:30 stadsvandring i Gamla stan och på Domberget med Hans Lepp som vår anförare. Domberget höjer sig över staden och ger en fantastisk utsikt och likaså en spännande historia med sitt slott, sina kyrkor och adelspalats. Här levde den baltiska adeln vintertid. Den s.k. dombergssocieteten har bl.a. den svenske journalisten Carl Mothander skildrat med stor humor och värme i boken Baroner, bönder och bolsjeviker i Estland. Mothander var gift med Benita von Wrangel och blev lantjunkare på godset Tois. I domkyrkan guidar Hans oss bland de magnifika epitafierna. I det närbelägna gamla riddarhuset ser vi den tidigare riddarsalen.

Kl 11:30–12:30 besöker vi svenska St Mikaelskyrkan. Kyrkoherde Patrik Göransson berättar om församlingens dramatiska historia och om den omfattande restaureringen av kyrkobyggnaden. Vi avslutar med kyrkkaffe under de medeltida valven i källaren som även rymmer det fina kyrkomuseet.
Kl 12:30 – 13:30 Besök på Hans tidigare arbetsplats, Sveriges ambassad, inrymd i det von Rosenska palatset, där Sveriges ambassadör Anders Ljunggren tar emot oss och berättar om Sveriges nutida relationer med Estland.

Kl 13:30 – 16:30 Egen tid, Hans tipsar gärna om sevärdheter.
Kl 16:30 samling vid hotellet för transfer ner till färjeterminalen. Efter incheckning egen tid på båten.
Kl 19:30 samlas vi i Pianobaren för en drink (till självkostnadspris). Kl 20:30 gemensam middag, smörgåsbord inkl. 2 glas vin/öl/alkoholfritt.


Dag 5
Söndag 8 juni
Kl 07:00 – 09:30 Frukost i bufférestaurangen.
Kl 10:00 Ankomst Värtahamnen Stockholm.

 

Epitafium över Alexander von der Pahlen.
Foto: Diego Delso © CC (by)
   
 
 
Stenbocks stamgods Kolga (Kolk).

   
   
 
Gravtumba över von Nasacken
på Kuusalus (Kusals) kyrkogård
   
   
 
Familjen von Buxhoevdens Koluvere (Schloss Lohde). Foto: Ehitisennistaja © CC (by)
   
   
 
Den anslående ruinen av biskopsborgen i Hapsaalu med Ösel - Wijks tidigare domkyrka.
   
   
 

Vita damen i slottskyrkan i Hapsaalu.
   
   
 
I Tallinns domkyrka på Domberget.
   
   

Tallinn, Gamla stan
 
     
 
 
     
 

Ciceron:Hans Lepp
Hans Lepp är svensk museiman och diplomat, kulturråd vid Svenska Institutet sedan 1994. Mellan 1998 och 2006 var han ansvarig för kultursamarbetet med länderna i Central- och Östeuropa.
Hans har även varit kulturattaché vid svenska ambassaden i Tallinn, Estland och koordinerade Sveriges stöd till integrationen av den icke estnisktalande befolkningen i Estland. Tidigare var han förste intendent vid Kungliga Husgerådskammaren på Stockholms slott och förste intendent på Hallwylska museet, Stockholm. Hans Lepp har skrivit ett antal artiklar och böcker om svensk-estniska kulturförbindelser, men också om grevinnan Wilhelmina von Hallwyl och Ellen Roosval von Hallwyl. Han har även medverkat i flera av Husgerådskammarens skrifter.

Reseledare:

Ola Olsson
Ola Olsson är kulturhistoriker och ledamot av Konstnärsklubben. Sedan slutet av 1990-talet har han främst arbetat med kulturkontakter mellan Sverige och Öst- och Centraleuropa, bl a på Svenska institutet och Historiska museet. Ola har varit djupt engagerad i flera av de stora kulturhistoriska utställningar på svensk-baltiskt tema som genomförts samt även varit medproducent av flera historiska jubileer. Han är speciellt intresserad av de historiska relationerna mellan Skandinavien och Östeuropa. Sedan 2010 är han delägare i kulturreseföretaget Herodotos Resor AB.


Resefakta
Tid: 4-8 juni 2014

Pris: 7 550 kr med del i dubbelrum
Obs! Begränsat antal platser.

Information och anmälan: Ola Olsson, Herodotos resor, tel. 0704-220174 e-post: info@herodotos.se.

Betalning: Betalning: Depositionsavgiftsavgift 1.000 SEK oss tillhanda senast den 29 april och slutbetalning 6.550 SEK senast 9 maj 2013. Använd Herodotos resors Bankgiro 698-5212 eller Postgiro 576856-9.
Obs! Märk inbetalning med Arte et Marte fakturanr + ert namn!

I priset ingår: Tallink färja Stockholm - Tallinn t&r del i A2 fönsterhytt, frukost samt middag, trerätters middag med dryckespaket (vin/avec/kaffe) på utresan och smörgåsbord med dryckespaket (öl/vin) på hemresa. Två nätter med frukost i delat dubbelrum på 4-stjärnigaTallink City Hotel i centrala Tallinn, två luncher, en middag i land samt eftermiddagskaffe fredag och förmiddagskaffe lördag, samtliga inträden och transporter enligt program. Enkelrumstillägg 1.800 SEK.


Tallink City Hotel

Hotellet ligger i Tallinns centrum, i omedelbar närhet av affärs- och handelscentrumet, inom några minuters promenadavstånd från den sagolika Gamla stan. Allt detta gör Tallink City Hotel till ett praktiskt boende för både affärsgäster som besöker staden och turister som är på weekendresa.
Webbsida: www.tallinkhotels.com (på svenska)


Tillval: I samband med vår Estlandsresa erbjuder jag som tillval nyutgåvan av Carl Mothanders bok Baroner, bönder och bolsjeviker i Estland med förord av prof. Torkel Jansson. Mothanders klassiska bok från 1943 skildrar med mycket humor och skarpa porträtt- och stämningsbilder livet på de baltiska godsen och i Revals Dombergssocietet efter godsreduktionen på 1920- 30-talen. Mothander var svensk officer och journalist som genom giftermål med Benita von Wrangel kom in den baltiska adeln och blev lantjunkare på godset Tois. Han kom även att spela en betydande roll vid evakueringen av estlandssvenskarna 1944. Pris 300 kr inkl moms och frakt.


Avbokningsregler:
Vi tillämpar SRF:s villkor för paketresor. I många fall följer av de villkor som gäller för i paketresan ingående tjänster, t.ex. flyg- och evenemangsbiljetter, hotellogi m.m., att dessa inte går att avbeställa. I sådana fall ska resenären, förutsatt att arrangören innan avtalet ingås informerat honom/ henne om villkoren, betala hela kostnaden för den eller de berörda tjänsterna. Detaljerad information finns på vår hemsida: www.herodotos.se, se under Priser/villkor/garantier/försäkringar. Vid sjukdom täcks kostnaden i regel av resenärens hemförsäkring (läkarintyg krävs). Hör med ditt försäkringsbolag om detaljer.

Reseförsäkring: Herodotos resor AB har bankgaranti och gruppreseförsäkring godkänd av Kammarkollegiet. Organisationsnr. Herodotos Resor AB 556828-7972.

 

 

   
 
 
Design by: art.sehn