Start/resor     Ciceroner   Bildgalleri  

Priser/villkor/garantier/försäkringar m.m

  Kontakt    
Herodotos' resor
Res från: Stockholm, Göteborg, Oslo,       
Köpenhamn, Helsingfors m.fl. orter         
 
 
 

 

 


Huvudporten till koncentrationslägret Auschwitz. CC (by)


Kraków och Auschwitz

En historisk resa i Förintelsens spår till Kraków och det nazistiska koncentrations- och förintelselägret Auschwitz-Birkenau. Ciceron på resan är den Krakówfödde föreläsaren och skribenten Arthur Sehn.
20-24 september 2017

Följ med på en historisk resa till Polen, Kraków och Auschwitz där vi besöker platser märkta av Andra världskrigets grymma historia.

I Kraków söker vi spår av judiskt liv i stadsdelen Kazimierz och vandrar omkring på platsen för judiska ghettot i Krakau, som staden hette under den tyska ockupationen. Området utgör en del av den traditionella arbetarstadsdelen Podgórze. Stora delar av Steven Spielbergs film “Schindler's list” utspelar sig här och filmades faktiskt på plats. I ett gammalt industriområde i närheten besöker vi Oscar Schindlers Emaljfabrik, numera en filial av Historiska museet, med den prisade utställningen ”Kraków - ockupationstiden 1939-1945”.

En hel dag ägnar vi åt en resa till staden Oświęcim (tyska Auschwitz) där vi besöker minnesplatsen och museet för det tyska nazistiska koncentrations- och förintelselägret Auschwitz-Birkenau, 1940-1945 (på UNESCO:s världsarvslista).

Vi vandrar in genom porten med skylten Arbeit macht frei och inleder besöket med en guidad tur i koncentrationslägret Auschwitz I. Därefter fortsätter vi till det gigantiska område som koncentrations- och förintelselägret Auschwitz II Birkenau upptog. Vi kommer in i lägerområdet genom huvudporten, längs järnvägsspåret som slutar i lägret.

Vår ciceron, Arthur Sehn, fyller på med berättelser ur sin egen familjehistoria som inkluderar både fångar i Auschwitz och efterkrigstidens jakt på dess bödlar, inklusive lägerkommendanten Rudolf Höss (ej att förväxla med Rudolf Hess).

Men vi hinner med en hel del annat i Kraków också. Här börjar allt på Rynek Główny - Stortorget, stadens eviga mötesplats. Här kan ni bl.a. mäta tiden som Krakówborna alltid gjort - efter kyrkklockorna eller trumpetsignalen från Mariakyrkan varje timme, varje dag, år efter år. Det har man gjort sedan 1100-talet då staden belägrades av mongoler och signalen blåstes för att varna stadsborna om den annalkande faran. Då avbröts melodin av tatarisk pil och än idag spelas signalen varje gång med lika abrupt slut.

På en sidogata till Rynek möter det berömda Jagellonska universitetet, grundat 1365 och som räknar 1500-tals-astronomen Nicolaus Copernicus bland sina studenter. Följ med på en promenad längs Kungliga vägen till Wawelklippan med den gamla borgen inom vars murar det kungliga slottet och Wawelkatedralen med bl.a. Sigismund Vasas grav är belägna. Sigismund Vasa, sonson till Gustav Vasa, var polsk kung 1587-1632.

Vår ciceron, den Krakówfödde historikern och föreläsaren Arthur Sehn låter oss möta kungarnas, konstnärernas och poeternas stad, där Nobelpristagaren Czesław Miłosz valde att bosätta sig efter hemkomsten från sin exil. En annan Nobelpristagare, Wisława Szymborska bodde här större delen av sitt liv.

För den kaffe- eller ölsugne finns det – på promenadavstånd - över 365 ställen att välja bland. På resan njuter vi av det bästa av polskt och habsburgskt kök med bl a specialiteter som zrazy (oxrulader med saltgurka och bovetegryn), gulasch med klimp eller wienerschnitzel.
   
  Detaljerat program
 

Dag 1
Onsdag
Kl 10:30 Avgång från Arlanda med Norwegian.
Kl 12:25 Ankomst till Kraków Balice, transfer från flygplatsen Balice. Transfer från flygplatsen till vårt centralbelägna trestjärniga hotell i Kraków, incheckning.
Kl 13:30 Välkomstlunch & informationsmöte.

Kl 15.00 Gemensam stadsvandring. Vi börjar på Stortorget (Rynek), vid Mariakyrkan med den framstående skulptören Veit Stoss enastående gotiska altare, och fortsätter längs Kungliga vägen till klippan med Wawelborgen (på UNESCO:s världsarvslista) där vi beser Wawelslottet och katedralen med bl.a. Vasakapellet.
Åter till hotellet ca kl 17.30. Vilopaus.

Kl 19.00 Gemensam introduktionsmiddag på restaurangen C.K. Dezerter som specialiserar sig på centraluropeiskt, habsburgskt kök. Webbsida: ckdezerter.pl


Dag 2
Torsdag
En intensiv dag med besök i Auschwitz.
Frukost serveras från kl 7.00.
Kl 8.30 Samling för resa (med buss, ca 1 timme) till staden Oswiecim (tyska Auschwitz) där vi besöker minnesplatsen och museet vars fullständiga namn lyder ”Tyskt nazistiskt koncentrations- och förintelseläger Auschwitz-Birkenau, 1940-1945” (på UNESCO:s världsarvslista).

Koncentrationslägret Auschwitz I inrättades 1940 för framför allt polska politiska fångar, senare även för judar och sovjetiska krigsfångar. En stor del av fångarna bragtes om livet av de tyska nazisterna genom slavarbete, undernäring och osannolik brutal terror. Vi inleder besöket genom att vandra in genom den historiskt välkända porten med skylten Arbeit macht frei för att därefter få en guidad tur genom det ökända lägret. Efter besöket i Auschwitzlägret tar vi en välbehövlig paus för bl.a. lätt lunchmacka.

Därefter fortsätter vi med vår buss till den närbelägna platsen Brzezinka, vars namn kan översättas till Björkdunge och på tyska hette Birkenau. Där besöker vi en del av det enorma område som upptogs av koncentrations- och förintelselägret Auschwitz II.

Även här kommer vi in i lägret genom huvudporten, längs järnvägsspåret som under dystra år fraktade så många oskyldiga. Mellan februari 1942 och januari 1945 fördes hit och mördades över 1 miljon människor, framför allt judar från nästan alla länder i Europa under tysk ockupation.

Ca kl 16.00 Tillbaka till Kraków. Resten av eftermiddagen och kvällen fri med middag på egen hand.


 

Dag 3
Fredag
Frukost serveras från kl 7.30.
Kl 9.00 Gemensam stadsvandring i den gamla judiska stadsdelen Kazimierz (också den på UNESCO:s världsarvslista). Den som sett Steven Spielbergs film ”Schindler’s list” kommer att känna igen sig, det var nämligen här, i Kraków handlingen utspelade sig och det var också här filmen spelades in.
Kl 12.00 Lunch i ett av Kazimierzs caféer (på egen hand).
Kl 14:00 Vi besöker en av landets äldsta synagogor - Remuh och begravningsplatsen intill.

 


Kvällens tillval:

Konsert med musik av den världsberömde polske kompositören och pianisten Frédéric Chopin. Konserten äger rum kl 19.00 i Bonierowskipalatset vid Stortorget, i en unik, nyrestaurerad renässanssal från 1514, dekorerad med med sengotiska ornament. Kostnad ca 120 kr/pers. Föranmälan krävs!


Dag 4
Lördag
Frukost serveras från kl 7.30.
Kl 9:00 Vi promenerar till andra sidan av floden Wisla där vi besöker platsen för judiska ghettot i Krakau, som staden hette under den tyska ockupationen. Området utgör en del av den traditionella arbetarstadsdelen Podgórze.

Kl 12.00 Lunch (på egen hand).

Ca 14.00 Gemensamt besök på museet i Oscar Schindlers Emaljfabrik med den prisade och mycket sevärda utställningen ”Kraków - ockupationstiden 1939-1945”.

Resten av eftermiddagen fri. Varför inte passa på att handla i Tyghallarna (Sukiennice). För den kaffe- eller ölsugne finns det gott om ställen att välja bland, på och omkring Rynek (Stortorget).

Kl 19.00 Vi avslutar dagen med trivsam ”farväl-middag” på en utvald restaurang.

Kvällens tillval (om möjligt): Klezmer-musik av den prisade gruppen Di Galitzyaner Klezmorim. Bokas i förväg!


Dag 5
Söndag
Frukost från kl 7.30, utcheckning.
Transfer till flygplatsen
Flyg hem på förmiddagen med Norwegian eller SAS.En brandman blåser trumpetsignalen från Mariakyrkan varje timme, varje dag, år efter år sedan 1100-talet.
 
 

Mariakyrkan vid Stortorget (Rynek).
 
 

Leonardo da Vinci, Damen med hermelinen, Czartoryski-museum (tillfälligt på Wawel-slottet).

 
 

Remuhsynagogan i Kazimierz, Krakóws gamla judiska stadsdel .
 
 

Utställningen ”Kraków - ockupationstiden
1939-45” på Oscar Schindlers Emaljfabrik.
   
   
 
Katedralen i Kraków, längst fram till vänster Vasakapellet
     
     
     
 

Föredrag:
Inför resan planerar vi i Stockholm en föreläsning med bildvisning om Krakóws och Polens nyare historia med fokus på Andra världskriget och den tyska ockupationen.

Ciceron & reseledare:


Arthur Sehn
Arthur Sehn är föreläsare och historiker med särskilt intresse för modern historia och det flerspråkiga kulturarvet i Centraleuropa. Han är född och uppvuxen i Kraków och bor sedan 1981 i Stockholm. Studier i historia och kulturhistoria i Kraków och Stockholm. Sedan flera år tillbaka anordnar Arthur uppskattade kulturhistoriska föreläsningar med inriktning främst på Central- och Östeuropa, bl.a. på ABF i Stockholm. Han har som reseledare lett ett antal grupp- och rundresor till Polen, Baltikum, Ryssland och USA. Sedan 2010 är Arthur verksam i Herodotos Resor AB.

Reseinformation
Datum: 20-24 september 2017

Pris: 6 950 kr.*
Specialpris för Herodotos trogna resenärer: 6 650 kr*

Frågor om resan och anmälan: 
Arthur Sehn, Herodotos resor, tel 073-9843325 info@herodotos.se

I priset ingår: flygresa Stockholm-Kraków t/r, med Norwegian (från Arlanda), flygskatter, transfer, fyra nätter med del i dubberum på ett centralt trestjärnigt hotell, måltider, transporter och inträden enligt programmet, lokala skatter och avgifter. Svensk ciceron/reseledare under hela arrangemanget. Tillägg för enkelrum 1200 kr.
* Med reservation för eventuella ändringar av skatter, flyg- och hotellpriser samt valutakurser.

 


Anslutningar:
Eftersom våra resenärer är spridda över Norden och de flesta av våra resor utgår från Stockholm erbjuder vi genom vårt samarbete med Täby Resebyrå bra priser på anslutningsflyg från övriga Sverige, Finland och Norge. Hör med oss om detaljer!

Vi reserverar oss för pris- och programändringar utanför vår kontroll och hänvisar till gällande reselag. För resans genomförande erfordras 16 deltagare.

Avbokningsregler:
Vi tillämpar SRF:s villkor för paketresor. I många fall följer av de villkor som gäller för i paketresan ingående tjänster, t.ex. flyg- och evenemangsbiljetter, hotellogi m.m., att dessa inte går att avbeställa. I sådana fall ska resenären, förutsatt att arrangören innan avtalet ingås informerat honom/ henne om villkoren, betala hela kostnaden för den eller de berörda tjänsterna. Detaljerad information finns på vår hemsida: www.herodotos.se, se under Priser/villkor/garantier/försäkringar. Vid sjukdom täcks kostnaden i regel av resenärens hemförsäkring (läkarintyg krävs). Hör med ditt försäkringsbolag om detaljer.

Reseförsäkring: Herodotos resor AB har bankgaranti och gruppreseförsäkring godkänd av Kammarkollegiet. Organisationsnr. Herodotos Resor AB 556828-7972. Vi reserverar oss för pris- och programändringar utanför vår kontroll och hänvisar till gällande reselag.

 
     
 

Panoramavy över Wawelkullen och -slottet. CC (by)
 
     

 

   
 
 
Design by: art.sehn