Start     Våra resor   Ciceroner   Bildgalleri  

Priser/villkor/garantier/försäkringar m.m

  Kontakt    
Herodotos' resor
Det är själva resan som är målet
 
 
 

 

 


Museet för de polska judarnas historia POLIN.

Warszawas många ansikten
En kulturhistorisk resa till Polens huvudstad Warszawa. Ciceron på resan är den polskfödde föreläsaren och skribenten Arthur Sehn.
6-10 april 2017

Följ med på vår operaresa till Warszawa - en fascinerande, centraleuropeisk storstad där den moderna, pulserande livsrytmen varvas med spår av omvälvande och dramatisk historia. Bland byggnader som vittnar om förkrigstidens charm då Warszawa var en metropol av parisiskt snitt och moderna skyskrapor sticker den polsk-amerikanske stjärnarkitekten Daniel Libeskinds moderna bostadstorn upp, intill en futuristisk byggnad med stadens modernaste shoppinggalleria. Bredvid detta Manhattanliknande område står en äkta Stalinskrapa – Kulturpalatset - en 1950-talsgåva från storebror i Moskva. Tillsammans reser sig skraporna över stadsdelar som under den tyska ockupationen delades av ghettomuren och senare ödelades under Warszawaupproret 1944.

Från Kulturpalatsets utsiktsterrass blickar vi ut över stadens magnifika panorama, där det breder ut sig längs floden Wisla och den gamla, ruffiga stadsdelen på andra sidan, Praga, som idag domineras av den nybyggda nationalarenan vars siluett, i nationalfärgerna vitt och rött, symboliserar kungakronan eller ett örnnäste.

På våra vandringar och bussturer lär vi känna det klassiska Warszawa: Gamla staden, kungliga slottet, kolonnen på Slottsplatsen med den svenskättade kungen Sigismund Vasas staty. Både Slottet, kolonnen och hela Gamla stan förstördes fullständigt under Andra världskriget men har numera återuppbyggts.

På paradgatan Krakowskie Przedmiescie ser vi bland annat presidentpalatset med en ryttarstaty av den kände patrioten, Józef Poniatowski skulpterad av den danske skulptören Bertel Thorvaldsen och besöker Heliga Korsets kyrka där Frederic Chopins hjärta finns inmurat. Warszawa är hemorten för den årliga Chopinfestivalen där unga artister tävlar i framförande av hans verk. Vi hoppas att det kommer att finnas tillfälle att lyssna på Chopins musik på plats i Warszawa och ordnar gärna biljetter.

En av dagarna följer vi Warszawa-judarnas spår. Vi besöker platser förknippade med judarnas, långa, rika och slutligen tragiska historia: Plac Grzybowski med stadens enda kvarvarande synagoga, bevarade fragment av den mur som omgärdade ghettoområdet, barnhemmet som byggdes av den polsk-judiske barnläkaren och pedagogen Janusz Korczak, platsen för upprorsmännens bunker på Milagatan 18 och ghettohjältarnas monument.

I Warszawas gamla judiska kvarter (idag senmodernistiska stadsdelen Muranów) besöker vi Museet för de polska judarnas historia, POLIN, med dess nyöppnade permanenta utställning i åtta avsnitt som skildrar tusen år av judiskt liv i Polen. Polin är ordet för Polen på hebreiska och jiddisch. Museet inryms i en arkitektoniskt djärv byggnad ritad av den finske arkitekten Rainer Mahlamäki, belönad i november 2014 med historiens första Finlandiapris i arkitektur.
POLIN-museet belönades helt nyligen med prestigefyllda European Museum of the Year Award 2016!
Läs mer på: europeanmuseumforum.info


Men vi hinner med mycket annat i Warszawa också. Här får vi tillfällen att bekanta oss med både det traditionella, polska köket och en modern mix av världskökets trender. Våra gemensamma måltider, väl anpassade till programmet, njuter vi av på noga utvalda, spännande restauranger.

Vi får också tillfällen att på egen hand botanisera bland stadens rika utbud av matställen, från toppkrogar, moderna nyskapande restauranger till enkla ställen som populära ”Pijalnia wódki i piwa” där traditionella polska smårätter sköljs ner med mycket prisvärda lokala öl-och vodkasorter.

Resans dagsprogram

Dag 1 - avresedagen
Torsdag 6 april

Morgonflyg till Warszawa från Köpenhamn och Stockholm
Flyg- och inchecknings tider framgår av handlingar från flygbolaget.
Beräknad ankomst till Warszawa: 08:20 resp. 08:55.
Transfer från flygplatsen Okecie till centrum.
Kl 11.00 Gemensam brunch.
Retrospekcja

Ca 12.00 Kort promenad till Stottsplatsen (Plac Zamkowy). Här vid foten av Sigismunds Vasas kolonn (Kolumna Zygmunta) börjar börjar vi vår bekantskap med Polens huvudstad. Därefter stadstur med buss.
Vi ser några av innerstadens viktigaste platser: Plac Krasinskich med monument till minne av Warszawaupproret, Plac Teatralny och Plac Pilsudskiego med Den okände soldatens grav i Sachsiska palatsets ruiner. I Citys och stadens absoluta centrum ser vi Kulturpalatset - en Stalinskrapa som kantas av moderna skyskrapor i bästa Manhattanstil.
Vi åker genom den centrala bostadsstadsdelen MDM till trendiga Plac Zbawiciela, och vidare till regeringskvarteren och byggnaden för sejmen – det polska parlamentet. Slutligen besöker vi parken Lazienki med ett stiliserat monument av stadens store son, Frédéric Chopin.
Kl 16.00 Ankomst till vårt hotell, Hotel MDM City Centre***:
Incheckning och vilostund.
Webb: gromada.pl
Kl 18.30 Gemensam välkomstmiddag på prisad restaurang Kuznia Smaku för gemensam middag i närhet av hotellet. Webb: kuzniasmaku.pl

- - - - - - - - - - - - - - -

Dag 2
Fredag 7 april
Kl 9.00 Samling i foajén för en kort promenad till Kulturpalatset, en symbol för stadens historia efter andra världskriget och åker upp till utsiktsterassen på våning 30 för en fantastik vy över staden. Tid för souvenirshopping och kaffe på egen hand.
Kl 10.30 En ny stadsrundtur med buss – i Warszawa-judarnas spår. Vi besöker platser förknippade med judarnas, långa, rika och slutligen tragiska historia: Plac Grzybowski med stadens enda kvarvarande synagoga, bevarade fragment av den mur som omgärdade gettoområdet, minnesmärket för gångbron över Chlodnagatan, mellan två olika delar av gettot. Lunchpaus, se nedan.
Kl 14.00 Bussturen fortsätter, nu i hjärta av det gamla judiska Warszawa och i hjärtat av ockupationens getto:
Gettohjältarnas monument på platsen med samma namn och platsen där motståndsmännens bunker ligger begravd under, på Milagatan 18. Slutligen besöker vi minnesmärket vid Umschlagplatz.

Kl 13.00 Paus för gemensam lunch på en av stadens innekrogar: Der Elefant där dagens meny bestäms löpande av köksmästaren.
Webb: derelefant.com.
Kl 16.00 Resten av eftermiddagen på egen hand i centrala Warszawa.

Kl 18.30 Samling för en 20-minuters promenad till kvällens utvalda restaurang: Smaki Warszawy. Webb: www.smakiwarszawy.pl

Dagens tillval:
Ett besök på Warszawaupprorets museum. Museets utställningar är ett eldorado framför allt för alla intresserade av militärhistoria med en massa tillgängliga föremål som illustrerar den 63 dagar långa striden 1944. Det kan vara fullt med folk, bäst att boka biljetter i förväg!
Webb: 1944.pl

Dag 3
Lördag 8 april
Den gamla Warszawa

Kl 9.00 Samling för en guidad stadsvandring i gamla Warszawa (eller det som finns kvar av den). Vi vandrar genom stadens centrala delar mot Gamla staden. Vandringen börjar dock i shoppinggalleriorna vid ulica Marszalkowska och gågatan Chmielna, mot Den Nya Världen (gatans namn Nowy Swiat betyder faktiskt det).
Kl 10.00 För kaffepaus (på egen hand) gör vi som den finländske Carl Gustaf Mannerheims och slår oss ner på anrika caféet A. Blikle, där landets(!) bästa munkar serveras.
Efter kaffet fortsätter vi och beundrar statyn av Polens store astronom Nicolaus Copernikus skulpterad av den danske skulptören Bertel Thorvaldsen och besöker Heliga Korsets kyrka där Frederic Chopins hjärta finns inmurat. Warszawa är också hemorten för den årliga Chopinfestivalen där unga artister tävlar i framförande av hans verk. I kyrkan ser vi också ett nytt, spännande monument över en annan av landets stora söner påven Johannes Paulus II, numera ett helgon i den katolska kyrkan.
Sedan fortsätter vi längs paradgatan Krakowskie Przedmiescie mot slottet och gamla staden. På vägen ser vi bland annat presidentpalatset med en ryttarstaty av den kände patrioten, Józef Poniatowski (även den av Thorvaldsen). På Gamla stadens vackra torg berättar vår ciceron om stadsdelens dramatiska öden – bittra gatustrider under upproret 1944, förstörelsen under och efter upproret och slutligen återuppbyggnad under efterkrigstiden.
Kl 12.30 Gemensam lunch på restaurang Zapiecek. Här får tillfälle att smaka av flera olika varianter av polska kökets specialrätt: pierogi - pastaknyten med allehanda fyllningar - köt, kålstuvning, färskost och potatis, m.m.
Webb: zapiecek.eu
Resten av eftermiddagen och kvällen fri med middag på egen hand. Fråga oss gärna om tips!

Kvällens tillval: La Traviata (se nedan)

Johan III Sobieskis slott i Wilanów.

Dag 4
Söndag 9 april
Utflykt till Wilanów

Kl 9.00 Samling för en söndagsutflykt till Wilanów, i Warszawas utkanter. Vi gör som Warszawaborna, tar buss 116 till Wilanów, där vi besöker kung Johan III Sobieskis slott – Polens främsta barockslott som tillsammans med slottsparken utgör en harmonisk enhet. En typ av palatset som kallades entre cour et jardin (samma som Versailles eller Drottningholm) Framme i Wilanów kan vi börja med att se oss omkring i parken och fika. 10.30 Guidad visning av slottet, som byggdes under 1600-talets avslutan­de decennier av av polsk-litauiska samväldets konung Johan III. Slottets interiörer och samlingar klarade sig relativt bra under de kommande seklernas turbulenta tider.

Wilanówslottet är också det Polens äldsta museum som öppnade sina dör­rar redan 1805. Därför är också samlingen uppbyggd som ett slags dåtida konstens värld i miniatyr. Här finner vi vaser från antiken, nederländska stilleben, kinesisk porslin, broderade textiler, leksaker och verk av Cranach, Rubens och David. Jacques-Louis Davids ryttarporträtt av Stanislaw Potocki, Wilanóws dåtida ägare är definitivt juvelen i Wilanóws krona, en av de främsta konstskatterna i landet.
Webb: wilanow-palac.art.pl
Programmet slutar ca kl 13.00. Sedan fri tid för att ta en promenad i slottsparken, äta lunch på en restaurang i närhet av slottet eller buss tillbaka till stadsvimlet.

Tillval:
Kl 14.30 Gemensamt besök på Nationalmuseet där vi tar del av en imponerande samling av framför allt polskt måleri. Den permanenta utställningen börjar med äldre europeiskt måleri, samt polsk och utländsk äldre porträttkonst.
Huvuddelen av samlingarna ägnas 1800-talets måleri i en nyligen uppdaterad utställning som återspeglar kopplingar med samtida europeiska konstriktningar. Det senaste tillskottet i samlingarna är ett galleri av modern konst från tidigt 1900-tal till spännande polsk samtida konst på 2000-talet!
Webb: mnw.art.pl

Dag 5
Måndag 10 april
Polin-museet och hemresa

Fri förmiddag med frukost, utcheckning och bagageförvaring (eller sovmorgon).
13.30 Samling för buss till Muranów där vi besöker Museet för de polska judarnas historia, POLIN, med dess nyöppnade permanenta utställning i åtta avsnitt som skildrar tusen år av judiskt liv i Polen. Museet belönades helt nyligen med prestigefyllda European Museum of the Year Award 2016!

Kl 17.00 Transfer till flygplatsen Okecie och incheckning.
Möjlighet till rejält med shopping på flygplatsen!
Kl 20:05 Flyg till Stockholm Arlanda.
Kl 20:25 Flyg till Köpenhamn Kastrup.


Tillval: operakväll
En av kvällarna klär vi oss extra fint för ett besök på magnifika Teatr Wielki för att se en föreställning av världens mest populära opera - La Traviata av Giuseppe Verdi. En kväll att minnas!La Traviata

Verdis berömda opera är baserad på Alexander Dumas drama ”Kameliadamen” och handlar om en omöjlig kärleksförbindelse tvärs över samhällets stränga regler. Operan är en av de mest populära. La Traviata hade sin urpremiär 1853, på Gran Teatro La Fenice i Venedig och blev ett stort fiasko. Idag är det kanske världens populäraste operor.

Uppsättningen på den magnifika nationalscenen Teatr Wielki i Warszawa hade premiär 2010. För regin står teaterns konstnärlige ledare Mariusz Trelinski. I nära samarbete med den slovakiske scenografen Boris Kudlicka förläger han handlingen i modern tid. Violetta är en revyartist och tillbringar kärlekstunder med den förmogne Alfredo vid poolen i hans villa.

De medverkande solisterna utgör en internationell skara: den albansk-franska sopranen Alketa Cela (som Violetta), italiensk-amerikanske tenoren Leonardo Capalbo (Alfredo) och mexikanske barytonen Carlos Almaguer (Alfredos far, Giorgio) – ackompanjeras av teaterns orkestra under ledning av Warszawaoperans musikaliske ledare, ukrainaren Andriy Yurkevych. Det finns några få platser kvar på lördag 8 och söndag den 9 april.
Webb: teatrwielki.plArthur Sehn

Arthur Sehn är föreläsare och historiker med särskilt intresse för modern historia och det flerspråkiga kulturarvet i Centraleuropa. Han är född och uppvuxen i Kraków och bor sedan 1981 i Stockholm. Studier i historia och kulturhistoria i Kraków och Stockholm. Sedan flera år tillbaka anordnar Arthur uppskattade kulturhistoriska föreläsningar med inriktning främst på Central- och Östeuropa, bl.a. på ABF i Stockholm. Han har som reseledare lett ett antal grupp- och rundresor till Polen, Baltikum, Ryssland och USA. Sedan 2010 är Arthur verksam i Herodotos Resor AB.
Mer om reseledarenReseinformation


Datum:
6-10 april 2017


Pris per person:
5 450 kr*
Specialpris för Herodotos tidigare resenärer: 4 950 kr*
PRO-Kultur special - opera och aktiviteter ingår i priset!


Frågor om resan & anmälan:
Arthur Sehn, Herodotos resor, tel 073-984 33 25.
Använd gärna epost: info@herodotos.seI priset ingår:
flyg t/r Stockholm/Köpenhamn/Oslo/Helsingfors-Warszawa. Del i dubbelrum fyra nätter med frukost på Hotel MDM City Centre***. Flygplanstransfer och biljett till operaföreställningen La Traviata. Svensk ciceron och reseledare under hela arrangemanget.Tillägg: enkelrum 1400 SEK.*

Uppgradera boende?
Själbklart kan vi ordna boende på något av lyxhotellen i närheten. Höt med oss om detaljer!

Budgetnivå?
För er med stramare budget kan vi ordna enklare boende till lägre pris samt studentrabatter. Hör med oss om detaljer!

*Med reservation för eventuella ändringar av skatter, flyg- och hotellpriser samt valutakurser.


Grundpaket: Hotel Gromada Warszawa Centrum*** ett hotell med centralt vid Plac Powstanców Warszawy, snett mittemot skyskrapan Prudential i art deco-stil, på promenadavstånd till både Kulturpalatset och Gamla Staden. Hotellet ligger Hotel Gromada är en modern byggnad med en folklore-touch i lobbyns inredning och egen restaurang Karczma (Värdshus) som serverar polsk traditionell och lantlig husmanskost. Bredvid hotellet ligger det traditionella chokladcafét E.Wedel med anor i 1800-talet.
Adress: Plac Powstanców Warszawy 2.
Hotel Gromadas webbsida


Flyg:
Till Warszawa flyger vi direkt med LOT/SAS från Stockholm och Köpenhamn, Finnair från Helsingfors och Norwegian från Oslo. Det finn möjlighet till direktflyg/anslutningsflyg även från andra delar av Norden eller Europa. Hör med oss om detaljer!

Flygtider:*

Stockholm -Arlanda (ARN) 10:10 - 11:55 Warszawa WAW Direktflyg
Warszawa WAW 20:05 - 21:50 Stockholm ARN Direktflyg
             
Köpenhamn - Kastrup (CPH) 11:15
- 12:35 Warszawa WAW Direktflyg
Warszawa WAW 20:25 - 21:55 Köpenhamn CPH Direktflyg
             
Oslo - Gardemoen (OSL) 09:15 - 12:35 Warszawa WAW Byte i CPH
Warszawa WAW 19:45 - 21:40 Oslo OSL Direktflyg
  Alt direktflyg ditt på eftermiddagen.(Bussrundtur och lunch utgår):
Oslo - Gardemoen (OSL) 17:20 - 19:10 Warszawa WAW Direktflyg
Warszawa WAW 19:45 - 21:40 Oslo OSL Direktflyg
             
Helsigfors HEL 08:20 - 09:00 Warszawa WAW Direktflyg
  Warszawa WAW 19:05 - 21:45 Helsigfors HEL Direktflyg
             

Hittar ni ingen tid som passar?
Vi skräddarsyr gärna er flygresa. Hör med oss om alternativ!

* Flygtiderna uppges med reservation för eventuella ändringar utanför vår kontroll.


Avbokningsregler:
Vi tillämpar SRF:s villkor för paketresor. I många fall följer av de villkor som gäller för i paketresan ingående tjänster, t.ex. flyg- och evenemangsbiljetter, hotellogi m.m., att dessa inte går att avbeställa. I sådana fall ska resenären betala hela kostnaden för den eller de berörda tjänsterna. Detaljerad information finns på vår hemsida: www.herodotos.se, se under Priser/villkor/garantier/försäkringar. Vid sjukdom täcks kostnaden i regel av resenärens hemförsäkring (läkarintyg krävs). Hör med ditt försäkringsbolag om detaljer.

Vi reserverar oss för pris- och programändringar utanför vår kontroll och hänvisar till gällande reselag. För resans genomförande erfordras 20 deltagare.

Reseförsäkring: Herodotos resor AB har bankgaranti och gruppreseförsäkring godkänd av Kammarkollegiet. Organisationsnr. Herodotos Resor AB 556828-7972. Vi reserverar oss för pris- och programändringar utanför vår kontroll och hänvisar till gällande reselag.
     
     

 

   
 
 
Design by: art.sehn