Start/resor     Ciceroner   Bildgalleri  

Priser/villkor/garantier/försäkringar m.m

  Kontakt    
Herodotos' resor
Res från: Stockholm, Göteborg, Oslo,       
Köpenhamn, Helsingfors m.fl. orter         
 
 
 

 

 


Museet för de polska judarnas historia POLIN.

Warszawas många ansikten
En kulturhistorisk resa till Polens huvudstad Warszawa. Ciceron på resan är den polskfödde föreläsaren och skribenten Arthur Sehn.
7 - 10 september 2017

Följ med på vår resa till en fascinerande, centraleuropeisk storstad där den moderna, pulserande livsrytmen varvas med spår av omvälvande och dramatisk historia bland byggnader som vittnar om förkrigstidens charm då Warszawa var en metropol av parisiskt snitt.
Här bland moderna skyskrapor sticker den polsk-amerikanske stjärnarkitekten Daniel Libeskinds moderna bostadstorn upp, intill en futuristisk byggnad med stadens modernaste shoppinggalleria. Bredvid detta Manhattanliknande område står en äkta Stalinskrapa – Kulturpalatset - en 1950-talsgåva från storebror i Moskva. Tillsammans reser sig skraporna över stadsdelar som under den tyska ockupationen delades av ghettomuren och senare ödelades under Warszawaupproret 1944.

Från Kulturpalatsets utsiktsterrass blickar vi ut över stadens magnifika panorama, där det breder ut sig längs floden Wisla och den gamla, ruffiga stadsdelen på andra sidan, Praga, som idag domineras av den nybyggda nationalarenan vars siluett, i nationalfärgerna vitt och rött, symboliserar kungakronan eller ett örnnäste.

På våra vandringar och bussturer lär vi känna det klassiska Warszawa: Gamla staden, kungliga slottet, kolonnen på Slottsplatsen med den svenskättade kungen Sigismund Vasas staty. Både Slottet, kolonnen och hela Gamla stan förstördes fullständigt under Andra världskriget men har numera återuppbyggts.

På paradgatan Krakowskie Przedmiescie ser vi bland annat presidentpalatset med en ryttarstaty av den kände patrioten, Józef Poniatowski skulpterad av den danske skulptören Bertel Thorvaldsen och besöker Heliga Korsets kyrka där Frederic Chopins hjärta finns inmurat. Warszawa är hemorten för den årliga Chopinfestivalen där unga artister tävlar i framförande av hans verk. Vi hoppas att det kommer att finnas tillfälle att lyssna på Chopins musik på plats i Warszawa och ordnar gärna biljetter.

Efter att vi beundrat statyn av Polens store astronom Nicolaus Copernikus (även den av Thorvaldsen) tar vi en kort promenad längs Den Nya Världen (gatans namn Nowy Swiat betyder faktiskt det) till Nationalmuseet där vi tar del av en imponerande samling av framför allt polskt måleri. Den permanenta utställningen börjar med äldre europeiskt måleri, samt polsk och utländsk äldre porträttkonst. Huvuddelen av samlingarna ägnas 1800-talets måleri i en nyligen uppdaterad utställning som återspeglar kopplingar med samtida europeiska konstriktningar. Det senaste tillskottet i samlingarna är ett galleri över modern konst från tidigt 1900-tal till spännande polsk samtida konst på 2000-talet!

En av dagarna följer vi Warszawa-judarnas spår. Vi besöker platser förknippade med judarnas, långa, rika och slutligen tragiska historia: Plac Grzybowski med stadens enda kvarvarande synagoga, bevarade fragment av den mur som omgärdade ghettoområdet, barnhemmet som byggdes av den polsk-judiske barnläkaren och pedagogen Janusz Korczak, platsen för upprorsmännens bunker på Milagatan 18 och ghettohjältarnas monument.

Här, i gamla judiska kvarter (idag senmodernistiska stadsdelen Muranów) besöker vi Museet för de polska judarnas historia, POLIN, med dess nyöppnade permanenta utställning i åtta avsnitt som skildrar tusen år av judiskt liv i Polen.

Polin är ordet för Polen på hebreiska och jiddisch. Museet inryms i en arkitektoniskt djärv byggnad ritad av den finske arkitekten Rainer Mahlamäki, belönad i november 2014 med historiens första Finlandiapris i arkitektur.
POLIN-museet belönades helt nyligen med prestigefyllda European Museum of the Year Award 2016!
Läs mer på: europeanmuseumforum.info

Men vi hinner med mycket annat i Warszawa också. Här får vi tillfällen att bekanta oss med både det traditionella, polska köket och en modern mix av världskökets trender. Vi botaniserar bland stadens rika utbud av matställen, från toppkrogar, moderna nyskapande restauranger till enkla ställen som populära ”Pijalnia wódki i piwa” där traditionella polska smårätter sköljs ner med mycket prisvärda lokala öl- och vodkasorter.

Se Felix Seichters fascinerande filmhyllning till staden: "This is Warszawa":

 
     
     
     
 

Reseledare & ciceron:


Arthur Sehn

Arthur Sehn är föreläsare och historiker med särskilt intresse för modern historia och det flerspråkiga kulturarvet i Centraleuropa. Han är född och uppvuxen i Kraków och bor sedan 1981 i Stockholm. Studier i historia och kulturhistoria i Kraków och Stockholm. Sedan flera år tillbaka anordnar Arthur uppskattade kulturhistoriska föreläsningar med inriktning främst på Central- och Östeuropa, bl.a. på ABF i Stockholm. Han har som reseledare lett ett antal grupp- och rundresor till Polen, Baltikum, Ryssland och USA. Sedan 2010 är Arthur verksam i Herodotos Resor AB.
Mer om reseledaren


Reseinformation

Datum: 7 - 10 september 2017

Pris per person: 6.950 kr.*
Specialpris för Herodotos trogna resenärer: 6.450 kr*

Frågor om resan & anmälan: 
Arthur Sehn, Herodotos resor, tel 073-984 33 25. Använd gärna epost: info@herodotos.se

I priset ingår:
Flyg t/r Stockholm-Warszawa (detaljerad flyginfo meddelas separat). Del i dubbelrum fyra nätter med frukost på ett utvalt hotel***. Transporter, utflykter, entréer och måltider (de flesta) enligt program. Svensk ciceron och reseledare under hela arrangemanget.Tillägg: enkelrum 900 SEK.*

*Alla priser i SEK. Med reservation för eventuella ändringar av skatter, flyg- och hotellpriser samt valutakurser.Flyg:
Till Warszawa flyger vi direkt med LOT/SAS, på bekväma tider från Stockholm, Köpenhamn, Oslo och Helsingfors.


Avbokningsregler:
Vi tillämpar SRF:s villkor för paketresor. I många fall följer av de villkor som gäller för i paketresan ingående tjänster, t.ex. flyg- och evenemangsbiljetter, hotellogi m.m., att dessa inte går att avbeställa. I sådana fall ska resenären, förutsatt att arrangören innan avtalet ingås informerat honom/ henne om villkoren, betala hela kostnaden för den eller de berörda tjänsterna. Detaljerad information finns på vår hemsida: www.herodotos.se, se under Priser/villkor/garantier/försäkringar. Vid sjukdom täcks kostnaden i regel av resenärens hemförsäkring (läkarintyg krävs). Hör med ditt försäkringsbolag om detaljer.

Vi reserverar oss för pris- och programändringar utanför vår kontroll och hänvisar till gällande reselag. För resans genomförande erfordras 20 deltagare.

Reseförsäkring: Herodotos resor AB har bankgaranti och gruppreseförsäkring godkänd av Kammarkollegiet. Organisationsnr. Herodotos Resor AB 556828-7972.


Det återuppbyggda torget i Warszawas Gamla Stad. Sjöjungfrun är stadens symbol.

 

 

   
 
 
Design by: art.sehn