Start     Våra resor   Ciceroner   Bildgalleri  

Priser/villkor/garantier/försäkringar m.m

  Kontakt    
Herodotos' resor
Det är själva resan som är målet
 
 
 

 

 

Teatr Wielki i Warszawa.

Operaresa till Warszawa
La Traviata

Ett sällsynt tillfälle för operavänner som vill uppleva Verdis ”La Traviata” från mycket bra platser på magnifika Teatr Wielki i Warszawa. Ciceron på resan är den polskfödde föreläsaren och skribenten Arthur Sehn.
7-9 & 8-10 april 2017

Följ med på vår operaresa till Warszawa - en fascinerande, centraleuropeisk storstad där den moderna, pulserande livsrytmen varvas med spår av omvälvande och dramatisk historia. Bland byggnader som vittnar om förkrigstidens charm då Warszawa var en metropol av parisiskt snitt och moderna skyskrapor sticker den polsk-amerikanske stjärnarkitekten Daniel Libeskinds moderna bostadstorn upp, intill en futuristisk byggnad med stadens modernaste shoppinggalleria. Bredvid detta Manhattanliknande område står en äkta Stalinskrapa – Kulturpalatset - en 1950-talsgåva från storebror i Moskva. Tillsammans reser sig skraporna över stadsdelar som under den tyska ockupationen delades av ghettomuren och senare ödelades under Warszawaupproret 1944.

På paradgatan Krakowskie Przedmiescie ser vi bland annat presidentpalatset med en ryttarstaty av den kände patrioten, Józef Poniatowski skulpterad av den danske skulptören Bertel Thorvaldsen och besöker Heliga Korsets kyrka där Frederic Chopins hjärta finns inmurat. Warszawa är hemorten för den årliga Chopinfestivalen där unga artister tävlar i framförande av hans verk.

Men du hinner med mycket annat i Warszawa också. Här får du tillfällen att bekanta dig med både det traditionella, polska köket och en modern mix av världskökets trender.

Varför inte botanisera bland stadens rika utbud av matställen, från toppkrogar, moderna nyskapande restauranger till enkla ställen som populära ”Pijalnia wódki i piwa” där traditionella polska smårätter sköljs ner med mycket prisvärda lokala öl- och vodkasorter.


Operakväll
Andra kvällen i Warszawa klär vi oss extra fint för ett besök på magnifika Teatr Wielki för att se en föreställning av världens mest populära opera - La Traviata av Giuseppe Verdi.La Traviata

Verdis berömda opera är baserad på Alexander Dumas drama ”Kameliadamen” och handlar om en omöjlig kärleksförbindelse tvärs över samhällets stränga regler. Operan är en av de mest populära. La Traviata hade sin urpremiär 1853, på Gran Teatro La Fenice i Venedig och blev ett stort fiasko. Idag är det kanske världens populäraste operor.

Uppsättningen på den magnifika nationalscenen Teatr Wielki i Warszawa hade premiär 2010. För regin står teaterns konstnärlige ledare Mariusz Trelinski. I nära samarbete med den slovakiske scenografen Boris Kudlicka förläger han handlingen i modern tid. Violetta är en revyartist och tillbringar kärlekstunder med den förmogne Alfredo vid poolen i hans villa.

De medverkande solisterna utgör en internationell skara: den albansk-franska sopranen Alketa Cela (som Violetta), italiensk-amerikanske tenoren Leonardo Capalbo (Alfredo) och mexikanske barytonen Carlos Almaguer (Alfredos far, Giorgio) – ackompanjeras av teaterns orkestra under ledning av Warszawaoperans musikaliske ledare, ukrainaren Andriy Yurkevych.
Webb: teatrwielki.pl


Tillval:

Fredag 7 april
Warszawa-judarnas spår (buss+promenad)
En guidad stadsrundtur med buss, där vii besöker platser förknippade med judarnas, långa, rika och slutligen tragiska historia: Plac Grzybowski med stadens enda kvarvarande synagoga, bevarade fragment av den mur som omgärdade gettoområdet, minnes­märket för gångbron över Chlodnagatan, mellan två olika delar av gettot. (Lunchpaus, se nedan.)
Därefter fortsätter fortsätter vi till minnesmärket vid Umschlagplatz. Sedan behär vi oss till platsen där motståndsmännens bunker ligger begravd under, på Milagatan 18. Slutligen besöker hjärtat av det gamla judiska Warszawa och i den tyska ockupationens getto: Gettohjältarnas monument på platsen med samma namn.
Programmet slutar ca kl 15.00 vid Museum över de polska judarnas historia - POLIN. Möjlighet att besöka Mmuseet (på egen hand).
Ca kl 13.00 Paus för gemensam lunch på en av stadens innekrogar: Der Elefant där dagens meny bestäms löpande av köksmästaren. Webb: derelefant.com
Pris inklusive lunch: 250 PLN per person.

Lördag 8 april
Den gamla Warszawa
En guidad stadsvandring i gamla Warszawa (eller det som finns kvar av den). Vi vandrar genom stadens centrala delar mot Gamla staden. Vandringen börjar dock i shoppinggalleriorna vid ulica Marszalkowska och gågatan Chmielna, mot Den Nya Världen (gatans namn Nowy Swiat betyder faktiskt det). För kaffepaus (på egen hand) gör vi som den finländske Carl Gustaf Mannerheims och slår oss ner på anrika caféet A. Blikle, där landets(!) bästa munkar serveras.
Efter kaffet fortsätter vi och beundrar statyn av Polens store astronom Nicolaus Copernikus skulpterad av den danske skulptören Bertel Thorvaldsen och besöker Heliga Korsets kyrka där Frederic Chopins hjärta finns inmurat. Warszawa är också hemorten för den årliga Chopinfestivalen där unga artis­ter tävlar i framförande av hans verk. I kyrkan ser vi också ett nytt, spännande monument över en annan av landets stora söner påven Johannes Paulus II, numera ett helgon i den katolska kyrkan.
Sedan fortsätter vi längs paradgatan Krakowskie Przedmiescie mot slottet och gamla staden. På vägen ser vi bland annat presidentpalatset med en ryttarstaty av den kände patrioten, Józef Poniatowski (även den av Thorvaldsen). På Gamla stadens vackra torg berättar vår ciceron om stadsdelens dramatiska öden – bittra ga­tustrider under upproret 1944, förstörelsen under och efter upproret och slutligen återuppbyggnad under efterkrigstiden.
Samling kl 9.00 - slut ca kl 13.00.
Pris: 150 PLN per person.

Söndag 9 april
Utflykt till Wilanów
Kl 9.00 Samling för en söndagsutflykt till Wilanów, i Warszawas utkanter. Vi gör som Warszawaborna, tar buss 116 till Wilanów, där vi besöker kung Johan III Sobieskis slott – Polens främsta barockslott som tillsammans med slottsparken utgör en harmonisk enhet. En typ av palatset som kallades
entre cour et jardin (samma som Versailles eller Drottningholm) Framme i Wilanów kan vi börja med att se oss omkring i parken och fika. 10.30 Guidad visning av slottet, som byggdes under 1600-talets avslutan­de decennier av av polsk-litauiska samväldets konung Johan III. Slottets interiörer och samlingar klarade sig relativt bra under de kommande sek­lernas turbulenta tider. Wilanówslottet är också det Polens äldsta museum som öppnade sina dör­rar redan 1805. Därför är också samlingen uppbyggd som ett slags dåtida konstens värld i miniatyr. Här finner vi vaser från antiken, nederländska stilleben, kinesisk porslin, broderade textiler, leksaker och verk av Cranach, Rubens och David. Jacques-Louis Davids ryttarporträtt av Stanislaw Potocki, Wilanóws dåtida ägare är definitivt juvelen i Wilanóws krona, en av de främsta konstskatterna i landet.
Webb: wilanow-palac.art.pl
Programmet slutar ca kl 13.00. Sedan fri tid för att ta en promenad i slottsparken, lunch på en restaurang i närhet av slottet eller buss tillbaka till stadsvimlet.
Pris: 200 PLN per person, inklusive inträdesavgifter.Arthur Sehn

Arthur Sehn är föreläsare och historiker med särskilt intresse för modern historia och det flerspråkiga kulturarvet i Centraleuropa. Han är född och uppvuxen i Kraków och bor sedan 1981 i Stockholm. Studier i historia och kulturhistoria i Kraków och Stockholm. Sedan flera år tillbaka anordnar Arthur uppskattade kulturhistoriska föreläsningar med inriktning främst på Central- och Östeuropa, bl.a. på ABF i Stockholm. Han har som reseledare lett ett antal grupp- och rundresor till Polen, Baltikum, Ryssland och USA. Sedan 2010 är Arthur verksam i Herodotos Resor AB.
Mer om reseledarenReseinformation


Datum:
7-9 & 8-10 april 2017


Pris per person:
4 450 kr*
Specialpris för Herodotos tidigare resenärer: 3 950 kr*
PRO-Kultur special - opera och aktiviteter ingår i priset!


Frågor om resan & anmälan:
Arthur Sehn, Herodotos resor, tel 073-984 33 25.
Använd gärna epost: info@herodotos.seI priset ingår:
Flyg t/r Stockholm/Köpenhamn/Oslo/Helsingfors-Warszawa. Del i dubbelrum tre nätter med frukost på ett bra, minst trestjärningt hotell centrum. Transporter, utflykter, entréer och måltider (de flesta) enligt program.. Svensk ciceron och reseledare under hela arrangemanget.Tillägg: enkelrum 800 SEK.*

Budgetnivå?
För er med stramare budget kan vi ordna enklare boende till lägre pris samt studentrabatter. Hör med oss om detaljer!

*Med reservation för eventuella ändringar av skatter, flyg- och hotellpriser samt valutakurser.


Flyg:
Till Warszawa flyger vi direkt med LOT/SAS från Stockholm och Köpenhamn och Norwegian från Oslo. Det finn möjlighet till direktflyg/anslutningsflyg även från andra delar av Norden eller Europa. Hör med oss om detaljer!

Förslag på flygtider:

Stockholm -Arlanda (ARN) 10:10 - 11:55 Warszawa WAW Direktflyg
Warszawa WAW 20:05 - 21:50 Stockholm ARN Direktflyg
             
Köpenhamn - Kastrup (CPH) 11:15
- 12:35 Warszawa WAW Direktflyg
Warszawa WAW 20:25 - 21:55 Köpenhamn CPH Direktflyg
             
Oslo - Gardemoen (OSL) 09:15 - 12:35 Warszawa WAW Byte i CPH
Warszawa WAW 19:45 - 21:40 Oslo OSL Direktflyg
  Alt direktflyg ditt på eftermiddagen.(Bussrundtur och lunch utgår):
Oslo - Gardemoen (OSL) 17:20 - 19:10 Warszawa WAW Direktflyg
Warszawa WAW 19:45 - 21:40 Oslo OSL Direktflyg
             
Helsigfors HEL 08:20 - 09:00 Warszawa WAW Direktflyg
  Warszawa WAW 19:05 - 21:45 Helsigfors HEL Direktflyg
             

Hittar ni ingen tid som passar?
Vi skräddarsyr gärna er flygresa. Hör med oss om alternativ!


Avbokningsregler:
Vi tillämpar SRF:s villkor för paketresor. I många fall följer av de villkor som gäller för i paketresan ingående tjänster, t.ex. flyg- och evenemangsbiljetter, hotellogi m.m., att dessa inte går att avbeställa. I sådana fall ska resenären betala hela kostnaden för den eller de berörda tjänsterna. Detaljerad information finns på vår hemsida: www.herodotos.se, se under Priser/villkor/garantier/försäkringar. Vid sjukdom täcks kostnaden i regel av resenärens hemförsäkring (läkarintyg krävs). Hör med ditt försäkringsbolag om detaljer.

Vi reserverar oss för pris- och programändringar utanför vår kontroll och hänvisar till gällande reselag. För resans genomförande erfordras 20 deltagare.

Reseförsäkring: Herodotos resor AB har bankgaranti och gruppreseförsäkring godkänd av Kammarkollegiet. Organisationsnr. Herodotos Resor AB 556828-7972. Vi reserverar oss för pris- och programändringar utanför vår kontroll och hänvisar till gällande reselag.


Domkyrkan och Vanšubron (tidigare Gorkijbron) över Daugava i Riga. CC (by
     
     

 

   
 
 
Design by: art.sehn